Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tančík vz. 33 - Nejhorší vozítko československé armády, které bylo úplně k ničemu

Tančík vz. 33
Tančík vz. 33
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Možná se to zdá nepravděpodobné, ale i mezi vojáky občas propukne módní vlna. A často se ukáže, že produkty této módy jsou téměř k ničemu. Na konci 20 a začátku 30. let byly takto mezi vojáky populární tančíky. Malé, lehce obrněné a ozbrojené stroje měly být vládci bojiště. Módní vlně podlehlo i československé ministerstvo národní obrany (MNO).

Idea tančíků vycházela ze zkušeností 1. světové války. Vojáci, kteří se na Západní frontě hnali přes rozstřílené území nikoho k nepříteli často zapadali v bahně a pokud již se k němu dokázali dostat neměli často dostatečnou palebnou sílu k jeho udolání. Těžké a střední tanky byly drahé a složité. Jako východisko se zdálo zavedení levných tančíků, které vojenští teoretici překřtili na „obrněné vojáky“.

Podle nich měly tančíky po stovkách a tisících rychle překonat složitý terén, překonat obranu nepřítele a proniknout do týlu. Stroje byly lehké, lehce pancéřované, osádku tvořili jeden maximálně dva muži a stroj byl vyzbrojen lehkým kulometem nebo kanónem s malou ráží. I přesto, že se ukázalo, že podmotorovaná vozidla nemají valnou bojovou hodnotu, generalita si je zamilovala, a nakonec jich byly vyrobeny po celém světě desetitisíce.

Na vrcholu vývoje těchto vozidel byla firma Carden-Loyd. Od té na začátku 30. let koupila československá firma Praga licenci na jejich tehdy nejmodernější stroj Carden-Loyd Tankette Mk. VI. Těch byly vyrobeny čtyři kusy, ale naši armádu svými výkony nijak nezaujal. Firma však nehodlala s programem tančíku skončit a britský stroj upravila s použitím domácích komponentů. P-I, jak byl nový stroj pojmenován, v letech 1931 až 1932 armáda intenzivně zkoušela.

Na rozdíl od zahraničních kolegů nebyli českoslovenští důstojníci tančíky uchváceni. Proti jejich zavedení se postavil i velitel útočné vozby plukovník Antonín Pavlík. Firma Praga ovšem měla na ministerstvu dobré kontakty, takže nakonec kontrakt na 70 kusů přeci jen z MNO přišel. Již první kusy Tančíku vz. 33 muselo vojsko kvůli špatné kvalitě pancéřových plechů z Poldi Kladno vrátit. Jeden kus pak armádu vyšel na tehdy horentní částku 131 200 korun.

Armáda si se stroji nevěděla rady. Vojsko čekalo na nové lehké tanky a v letech 1934 až 1936 Tč vz.33 sloužily především k výcviku. Stroj poháněl čtyřválec Praga AHN o výkonu 31 koní, který měl tendenci se přehřívat. Pancéřování bylo nejsilnější na čele stroje s 12 milimetry, boky a zadní plochy měly sílu pancíře 8 milimetrů a strop a poklopy 4 milimetry. Délka stroje byla 2,7 metrů, šířka 1,75 metrů a výška 1,45 metru. Hmotnost tančíku byla 2,5 tuny. Výzbroj tvořily dva kulomety ZB 26 ráže 7,92 mm se zásobou 2500 kusů munice. Maximální rychlost byla 35 kilometrů v hodině a dojezd 100 kilometrů.

Brzy se ukázaly problémy s celou konstrukcí. Armáda počítala, že tančíky nasadí spolu s lehkými tanky. Problém byl v tom, že Tč vz. 33 modernějším tankům nestačily na silnici natož v terénu. Tančíky dokázaly překonat zákop o šířce 1,25 metru. Motor byl do terénu nevhodný a nevýkonný a rychlost stroje klesala pod 10 kilometrů. Navíc byl motor tak hlučný, že dvoučlenná posádka řidič – střelec/velitel, i když seděla vedle sebe, neslyšela, co říká ten druhý a musela se dorozumívat posunky. V tančíku bylo také horka a málo místa. Od posádek si Tč vz. 33 vysloužil více než vypovídající přezdívku „Sardinka“.

I plán nasadit Tč vz. 33 jako průzkumné vozidlo naprosto selhal. Stroj měl totiž velmi špatně zkonstruované průhledy a byl z něj velmi špatný výhled. Navíc stroj nebyl vybaven vysílačkou a posádka se s okolím dorozumívala troubením nebo za pomoci praporků. Problémy byly i se zbraní. ZB 26 byl považován za příliš nevýkonný. Pokus o jeho náhradu silnějším a modernějším ZB 32 však selhaly, neboť se do malého tančíku jednoduše nevešel. Navíc, když jel stroj více než 10 kilometrů v hodině, vibroval tak silně, že byla jakákoliv přesná palba ze zbraně nemožná.

Přesto se tančíky dostaly v krizovém roce 1938 do boje. Armáda z nich vytvořila několik tří vozových čet a jednotlivé stroje posílily pěchotu, která v pohraničí vedla boj se sudetoněmeckým Freikorpsem. Ten naštěstí pro naše vojáky neměl těžké zbraně, a i stroj s tak omezenými bojovými schopnostmi na ně stačil. Pokud by ovšem měli Henleinovci k dispozici protipancéřové náboje do pušek s tančíky by se snadno vypořádali.  V březnu 1939 se Tč vz. 33 zúčastnily i bojů na Podkarpatské Rusi s Maďary. V bojích československá armáda nepřišla ani o jeden tančík.

Po okupaci Čech a Moravy a vyhlášení Protektorátu Wehrmacht zabavil 40 tančíků, které se na jeho území nacházely. Stroje byly krátce používány k výcviku osádek, ale brzy byly vyřazeny ze služby a skončily v hutích. Zbylých 30 kusů bylo zařazeno do armády Slovenského štátu. Několik strojů se zúčastnilo i tažení proti Polsku v září 1939. Brzy však byly přeřazeny ke školním jednotkám. Naposledy Tč vz. 33 bojově vystoupily v roce 1944 během Slovenského národního povstání, kdy se několik absolutně zastaralých strojů dostalo do rukou povstalců. Ti je z nedostatku jiné techniky museli nasadit do boje.

Tančík vz.33 byl nepochybně jedním z nejhorších bojových vozidel, které kdy bylo zavedeno do výzbroje naší armády, a do boje se dostalo jen proto, že nebyl dostatek jiné techniky. To, že neutrpěly tančíky v bojích v letech 1938 a 1939 žádné ztráty lze považovat za zázrak. I přes všechny problémy a technické potíže, které Tančík vz. 33 československé armádě způsobil, je důležitým mezníkem v historii naší obrněné techniky. Bylo to totiž vůbec první pásové vozidlo domácí konstrukce zavedené do výzbroje naší armády. A přestože se až tak úplně nepovedlo, konstruktéři a tankisté díky němu získali mnoho zkušenosti, které na modernějších typech mnohonásobně zúročili.    

Témata:  tančík vz. 33 armáda Československo II. světová válka tanky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy