Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čokoláda s menším obsahem tuku? Vědci přišli s inovativním řešením

Čokoláda, ilustrační fotografie
Čokoláda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Filadelfie - Vybít čokoládu? Takhle nějak naznačuje výzkum, že by se elektrickým trikem mohl snížit obsah tuku v oblíbené pochutině většiny lidí a navíc zvýšit lahodná chuť.

Vědci zkusili tekutou čokoládu poslat elektrickým polem, čímž ji udělali mnohem více jemnou. To znamená, že nebudeme muset použít tolik tuku k výrobě, informuje server phys.org. Jedná se o první výsledky pracovníků z univerzity ve Filadelfii.

Čokoláda se normálně vyrábí v kapalné formě, kdy obsahuje pevné částice jako kakao, které se do čokolády dostane po rozemletí společně s tuky a olejem. Vědci zjistili, že to samé dokážou pomocí elektrického pole a navíc k tomu musí použít o 10 procent méně tuku a teoreticky může být obsah tuku snížen ještě dvakrát tolik.

Podle testů na univerzitě nikdo nepoznal rozdíl mezi čokoládou vyrobenou přes elektrické pole, někteří údajně řekli, že dokonce chutná lépe. Výzkum z části financuje firma Mars, takže je dost možné, že se prvního použití dočkáme právě v těchto čokoládových tyčinkách.

Témata:  čokoláda vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy