Filadelfie - Vybít čokoládu? Takhle nějak naznačuje výzkum, že by se elektrickým trikem mohl snížit obsah tuku v oblíbené pochutině většiny lidí a navíc zvýšit lahodná chuť.
Vědci zkusili tekutou čokoládu poslat elektrickým polem, čímž ji udělali mnohem více jemnou. To znamená, že nebudeme muset použít tolik tuku k výrobě, informuje server phys.org. Jedná se o první výsledky pracovníků z univerzity ve Filadelfii.
Čokoláda se normálně vyrábí v kapalné formě, kdy obsahuje pevné částice jako kakao, které se do čokolády dostane po rozemletí společně s tuky a olejem. Vědci zjistili, že to samé dokážou pomocí elektrického pole a navíc k tomu musí použít o 10 procent méně tuku a teoreticky může být obsah tuku snížen ještě dvakrát tolik.
Podle testů na univerzitě nikdo nepoznal rozdíl mezi čokoládou vyrobenou přes elektrické pole, někteří údajně řekli, že dokonce chutná lépe. Výzkum z části financuje firma Mars, takže je dost možné, že se prvního použití dočkáme právě v těchto čokoládových tyčinkách.
Související
12. dubna 2024 10:51
18. srpna 2020 13:03
23. července 2020 17:03
5. dubna 2020 8:55
13. srpna 2019 9:36
25. února 2019 15:40