Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čokoláda s menším obsahem tuku? Vědci přišli s inovativním řešením

Čokoláda, ilustrační fotografie
Čokoláda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Filadelfie - Vybít čokoládu? Takhle nějak naznačuje výzkum, že by se elektrickým trikem mohl snížit obsah tuku v oblíbené pochutině většiny lidí a navíc zvýšit lahodná chuť.

Vědci zkusili tekutou čokoládu poslat elektrickým polem, čímž ji udělali mnohem více jemnou. To znamená, že nebudeme muset použít tolik tuku k výrobě, informuje server phys.org. Jedná se o první výsledky pracovníků z univerzity ve Filadelfii.

Čokoláda se normálně vyrábí v kapalné formě, kdy obsahuje pevné částice jako kakao, které se do čokolády dostane po rozemletí společně s tuky a olejem. Vědci zjistili, že to samé dokážou pomocí elektrického pole a navíc k tomu musí použít o 10 procent méně tuku a teoreticky může být obsah tuku snížen ještě dvakrát tolik.

Podle testů na univerzitě nikdo nepoznal rozdíl mezi čokoládou vyrobenou přes elektrické pole, někteří údajně řekli, že dokonce chutná lépe. Výzkum z části financuje firma Mars, takže je dost možné, že se prvního použití dočkáme právě v těchto čokoládových tyčinkách.

Témata:  čokoláda vědci

Související

Aktuálně se děje

25. prosince 2025 12:49

24. prosince 2025 18:31

Státní zástupce chce Vémolu kvůli drogám poslat do vazby

Jak už server GLobe24.cz informoval, MMA zápasník Karlos Vémola byl v úterý zadržen ve své vile v Měchenicích u Prahy a následně obviněn ze závažné drogové kriminality. Přestože policisté při několikahodinové domovní prohlídce nenašli žádné omamné látky, anabolika ani podezřelou hotovost, státní zástupce podal na Štědrý den návrh na jeho vzetí do vazby.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy