Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nezničitelné superbakterie? Vědci v antarktickém moři učinili pozoruhodný objev

Ledovec, ilustrační fotografie
Ledovec, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington – Již delší dobu se lékaři obávají, že nadužívání antibiotik povede k tomu že si na ně bakterie vytvoří odolnost. Jedna taková bakterie se již objevila ve Spojených státech. Vědci ale nyní informují, že není třeba panikařit – zřejmě se jim totiž podařilo najít způsob, jak se s bakterií i tak vypořádat. Informoval o tom server Science Alert.

Rezistentní Staphylococcus aureus, který je známější pod označením MRSA, případně v češtině kvůli své odolnosti vůči léčbě methicilinem také jako methicilin-rezistentní zlatý stafylokok, je variantou stafylokoka, který se běžně vyskytuje například v nemocničním prostředí.

Za normálních okolností není obtížné tuto bakterii zničit, ale MRSA si vypracoval odolnost vůči většině dostupných antibiotik, což znamená, že se povrchní infekce snadno může změnit ve vážnou invazivní infekci, která může člověka ohrozit i na životě. Každoročně komplikace způsobené touto bakterií ve Spojených státech zabijí 11 tisíc lidí.

Jak ale nyní oznámil Jame McClintock z Alabamské univerzity v Birminghamu, vědcům se v antarktické mořské houbě Dendrilla membranosa podařilo najít zcela novou sloučeninu, která dostala název „darwinolid". Ta je podle předběžných testů schopna zabít 98,4 % buněk MRSA.

Vědci již tuto novou sloučeninu patentovali, ale zatím si ještě nejsou zcela jisti, jak přesně funguje. Laboratorní testy naznačují, že za její schopností ničit MRSA stojí její unikátní struktura. Dalším krokem by mělo být vytvoření této sloučeniny v laboratoři a její další výzkum, ale předběžné výsledky jsou podle nich velmi slibné.

Témata:  antibiotika lékaři Antarktida

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy