Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RECENZE: Celý svět je na nohou. Fenomén jménem Pokémon se vrátil

Mobilní hra Pokemon Go Fotogalerie +4
Mobilní hra Pokemon Go
Foto: Reprofoto YouTube

Recenze - Říká se, že dobří holubi se vracejí. Nic nevystihne toto přísloví lépe než Pokémoni. Před 16 lety se na televizních obrazovkách poprvé objevily prapodivné příšerky, které se daly chytat do pokébalů. S nimi šly ruku v ruce sběratelské kartičky a fenomén Pokémonů byl na světě. Časem, alespoň v Česku, tento boom opadl, nyní se světem rozletěla zbrusu nová hra Pokémon Go, která spoustu pamětníků vrací do dětství a nováčkům ukazuje zcela nový svět.

Napadlo by vás někdy, že v noci vyrazíte z domu na lov Pokémonů? Tento nepravděpodobný scénář se s hrou Pokémon Go okamžitě stane realitou. I naprostý pokémonový laik zná jména jako Pikachu nebo Bulbasaur a pokud ne, není nic snadnějšího, než vzít mobilní telefon a vyrazit na lov.

Jak začít a co budete potřebovat

Pokud se rozhodnete Pokémon Go začít hrát, potřebujete jednu důležitou věc, a tou je čas, protože pokud této hře propadnete, což je velice pravděpodobné, není to hra na pár minut denně. Další věc potřebná ke hře je mobilní telefon s internetem, fotoaparátem a gps. Potom už jen stačí hru nainstalovat a lov může začít.

Důležitá informace: Ačkoliv herní šílenství zasáhlo prakticky celý svět, oficiálně zatím lze Pokémon Go hrát pouze ve vybraných regionech, mezi které Evropa dosud nepatří. To by se v následujících dnech mělo změnit, nedočkavci ale mohou obejít GooglePlay a hru si stáhnout z internetu už nyní. Pokud budete postupovat tímto způsobem, počítejte s tím, že pro Evropu zatím nejsou vytvořené servery. Hra se připojuje na Austrálii a podle toho to taky vypadá – aplikace je zpomalená a často padá. Ale ani tyto nedostatky tisíce lidí po České republice neodradily od toho, aby hru vyzkoušely.

Chyťte je všechny!

Samotná instalace hry zabere pár minut. Jako u většiny her si vyberete svého avatara, avšak možnosti jsou dost omezené, kromě pohlaví si můžete zvolit barvu kůže, vlasů a oblečení. Co se týče ovládaní, je hra velice jednoduchá, po vytvoření postavy se před vámi rozbalí mapa vaší současné polohy a vzápětí si můžete chytit svého prvního Pokémona. Největším tahákem hry je takzvaná augmentovaná realita, což je technicky pozměněná realita. V praxi to vypadá tak, že prostřednictvím fotoaparátu na mobilu vidíte skutečnou realitu obohacenou právě o některého z animovaných Pokémonů.

 

K dispozici máte pokébaly, do kterých Pokémony chytáte, jednoduše se snažíte pokébal vypálit tak, abyste Pokémona zasáhli a tím ho zavřeli do pokébalu. Samozřejmě to není jen tak jednoduché. Každý Pokémon má odlišné vlastnosti a někteří se vám budou snažit uniknout nebo znovu z pokébalu vyskočí. Obratnost a logika je tedy na místě.

Užitečnou věcí je "hlásič" Pokémonů. Na displayi vidíte kolik Pokémonů je na blízku a jak jsou daleko. Když je některý v bezprostřední blízkosti, mobil zavibruje a lov může začít. S každým chyceným Pokémonem dostáváte body a různé sladkosti, díky kterým si můžete svoje nové mazlíčky vylepšovat.

Zdroj: YouTube

Strategické body a souboje

Kromě samotného lovu je důležité hledat Pokéstopy, které jsou na mapě také vyznačeny. Většinou bývají na památečných místech jako jsou pomníky, sochy nebo náměstí. Pak stačí jen Pokéstop roztočit a získat odměnu.

Aby hra nebyla pouze "nudným" honem za Pokémony, můžete hledat Gymy, na které, pokud je prázdný, můžete usadit svého Pokémona a nebo si Gym vybojovat. K obsazování a boji však potřebujete dosáhnout pátého levelu, poté si zvolit tým, za který budete hrát a pak už se jen stačí o své Pokémony dobře starat a vylepšovat je, abyste měli co nejvíce vítězných bojů.

 

Zajímavosti, vychytávky a problémy

Jako u všech her, i tady je k dispozici obchod, kde si můžete nakupovat za herní měnu neboli pokécoins různé věci, od nových pokébalů až po větší batoh na pokébaly. Do hry můžete samozřejmě investovat i reálné peníze, které posléze vyměníte za herní měnu.

Z Pokéstopů padají mimo jiné také vajíčka Pokémonů, k jejich vylíhnutí však potřebujete ujít určitou vzdálenost a to 2, 5 nebo 10 kilometrů. Avšak pozor! Hru jen tak neošálíte, takže žádná auta ani kola, pouze chůzí docílíte toho, že se vám vajíčko vylíhne.

Pokud se do hry opravdu ponoříte, můžete na internetu sledovat nespočet typů a rad jak si hru ještě více užít. A pokud se bude chtít se svým úlovkem pochlubit, není nic jednoduššího, než Pokémona vyfotit a nasdílet například na facebook.

Jak už bylo řečeno, v Evropě hra oficiálně ještě neběží, proto si kromě pohodlné obuvi na dlouhé procházky vezměte dávku trpělivosti, protože budete nuceni hru několikrát vypínat a rozhodně nebudete nadšeni, když vám po nelehkém chytání hra zamrzne. Většinou o Pokémona nepřijdete, ale i přesto je situace někdy opravdu nervy drásající.

Další nepříjemností je výdrž baterie. Ke hře je nutné mít zapnutý internet, foťák a gps a když navíc lovíte přes augmentovanou realitu, je výdrž baterie pár hodinovou záležitostí, proto pokud plánujete delší lov, vezměte si s sebou powerbanku. Tvůrci hry však o tomto neduhu ví a slibují jeho brzkou nápravu.

Ze života lovců

Někdo si může říct, že ho lovení infantilních příšerek rozhodně nezvedne ze židle, ale fakt je ten, že celá tato světová akce má dobře nakročeno k tomu vyřešit jeden zásadní problém dnešní doby – jak dostat děti od počítače. Díky vhodně nastavenému umístění Pokémonů, Pokestopů, Gymů a systému vajec Vás hra velmi lehce přinutí popojít ještě o nějaký ten kousek dál. Co když právě tam se bude nacházet Váš vysněný Pokemon? Co když právě z následujícího Pokestopu obdržíte nějakou tu zajímavou věcičku?

 

Avšak žádná zábava nezůstane bez nehody. Hra je v oběhu pár dní a ze světa už přicházejí zprávy o tragických událostech. Příkladem je řidič kamionu, který si uprostřed dálnice usmyslel, že si chytí Pokémona a způsobil tak obrovskou dopravní nehodu.

Tohoto fenoménu také využívají zloději, ti v jednom případě vylákali hráče na falešné Pokémony na odlehlé místo a následně skupinu lidí okradli. Tohle jsou sice ojedinělé případy, ale nebezpečí může být blíž, než si myslíte, proto si při lovu dávejte dobrý pozor kde se zrovna pohybujete.

Hra Pokémon Go se rozhodně stane obrovskou senzací a vyzkouší si jí miliony lidí po celém světě už jen proto, že je zdarma. Zarytí fanoušci nad ní možná ohrnou nos, protože v porovnání se seriálem nebo filmy není tak propracovaná. Avšak jedno obrovské plus se hře musí nechat, donutí člověka vytáhnout paty z domu a s nadšením pobíhat po okolí. Příjemným plusem nakonec může být i nějaké to shozené kilo.

Témata:  počítačové hry recenze Pokemon

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy