Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K vesmírné stanici ISS odstartovala loď Dragon se zásobami pro astronauty

Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Foto: Space.com

Mys Canavera - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes ráno odstartoval další kosmický kamion. Zásobovací loď Dragon veze astronautům kolem 2200 kilogramů zásob a různých zařízení.

Dragon, který stejně jako raketa Falcon 9 patří soukromé americké společnosti SpaceX, má k cíli dorazit ve středu.

Nosný stupeň rakety přistál deset minut po startu asi tři kilometry od Mysu Canaveral. SpaceX ho hodlá opakovaně použít k vynesení nákladu do vesmíru.

SpaceX podnikatele Elona Muska vyvíjí rakety schopné opětného použití, které sníží náklady letů do vesmíru. Podle představitele firmy Hanse Koenigsmanna jeden z navrácených a renovovaných prvních stupňů chce společnost použít k novému vypuštění už letos na podzim.

Zdroj: YouTube

Mezi nákladem, s nímž Dragon míří k mezinárodnímu orbitálnímu komplexu, je i první ze dvou spojovacích adaptérů, které umožní snadnější kotvení vesmírných lodí soukromých společností u ISS.

SpaceX připravuje pro dopravu posádek pilotovanou verzi Dragonu a společnost Boeing nový aparát CST-100 Starliner. Kromě toho i NASA chystá svou loď Orion.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy