Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo: Věřitelé se s Řeckem brzy dohodnou

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - Mezinárodní věřitelé budou schopni dospět k dohodě s Řeckem. Řekl to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Řešení ale nezahrne zmírnění dluhu, protože to Řecko teď nepotřebuje, prohlásil ministr v německé televizi ARD.

"V nadcházejících týdnech najdeme řešení, nebude ale mít co dělat se zmírněním dluhu, ale s tím, že Řecko musí dělat více pro dosažení konkurenceschopnosti své ekonomiky," řekl Schäuble.

Řecko nyní podle ministra zmírnění dluhu od eurozóny nepotřebuje, protože jeho splatnost je až 35 let a splátky úroků mu byly na deset let prominuty. Lidé, kteří neustále mluví o zmírnění dluhu, pouze "nechtějí mluvit o tom, co musí Řecko dělat", tedy plnit podmínky loňské dohody o záchranném programu, řekl Schäuble.

"My Řecku pomáháme - kupujeme mu čas," řekl německý ministr. Dodal, že věřitelé své závazky vůči Aténám vždy plnili, přimět k témuž Atény je ale obtížné.

Témata:  Wolfgang Schäuble Řecko Německo EU EUR (euro)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy