Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazílie má problém s dluhy. Připojí se k Pařížskému klubu věřitelů

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Sao Paulo - Brazílie se připojí k Pařížskému klubu bohatých věřitelů, který se zabývá řešením problémů chudých států se splácením dluhu. Jihoamerický stát se tak po 20 letech první velkou rozvíjející se zemí, která vstoupí do skupiny,

Brazílie svým krokem formalizuje svou dlouhodobou úlohu ad hoc účastníka při některých jednáních, zvlášť při restrukturalizaci afrického dluhu. Tato jihoamerická země je velkým věřitelem zemí jako Nigérie, Angola a Mosambik, upozornil list Financial Times.

Členství v Pařížském klubu přichází pro Brazílii v době, kdy největší ekonomika Latinské Ameriky bojuje s nejhorší recesí za osm desetiletí. Fiskální krize také způsobila, že země v uplynulém roce přišla o rating v investičním pásmu.

Pařížský klub vznikl v roce 1956. S Brazílií bude mít klub 22 stálých členů. Jsou mezi nimi Spojené státy, Británie, Francie, Finsko, Izrael, Rusko, Španělsko, Austrálie, Rakousko, Belgie, Kanada, Dánsko, Německo, Irsko, Itálie, Japonsko, Nizozemsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a Jižní Korea.

Od svého vzniku členové restrukturalizovali nebo odepsali dluh v hodnotě téměř 600 miliard dolarů 90 zemím, včetně Barmy, Kuby a Jugoslávie. V současnosti ale rostou obavy, že země s nízkými příjmy, které využívaly program, sklouznou zpět do neudržitelného zadlužování.

Témata:  Brazílie ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy