Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co přinese konec intervencí? Ekonomové neví, exportéři se bojí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Hradec Králové - Exportéry po dnešním konci intervencí na oslabení koruny čekají podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka horší časy. Předseda TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek očekává po dnešním ukončení devizových intervencí České národní banky výkyv kurzu koruny a po nějakém čase jeho ustálení.

Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo. "Ti, co se nepřipravovali, budou mít problémy," řekl Daněk ČTK. Ukončení intervenci nebylo překvapením, čekalo se každým dnem, dodal.

Kurz koruny nyní podle Daňka bude zažívat výrazně větší výkyvy, než tomu bylo doposud. "Čekáme prudkou volatilitu s posilujícím trendem," řekl Daněk k možnému vývoji kurzu. Režim devizových intervencí s cílem udržet kurz nad 27 Kč za euro trval přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013.

Proti výkyvům kurzu se různými finančními instrumenty podle Daňka zajistilo přes 70 procent exportérů. "Kdo se nezajistil, je pro něj nyní těžká rada. Už je na zajištění pozdě nebo za mnohem horších podmínek než byly do včerejška," uvedl.

"Je evidentní, že na korunu řada lidí spekulovala, to bylo vidět z masivních intervencí, které musela banka dělat. Nejsem prognostik, abych dokázal říct přesný vývoj kurzu, myslím, že dojde k nějakému výkyvu a pak se to po určitém čase ustálí, předpokládám, že bude koruna vůči euru o zhruba dvě koruny pevnější," řekl Kalousek.

"Není to žádné překvapení, já si říkal, zda k tomu dojde tento, nebo příští čtvrtek. Že k tomu dojde co nejdříve po 1. dubnu, o tom jsem byl přesvědčený," dodal. Nechtěl spekulovat, jak by mohla ČNB v příštích dnech bránit možným výkyvům.

"Rozhodnutí ČNB bylo očekávané a jeho načasování přišlo v jednom z možných termínů. Zároveň přišlo rozhodnutí přišlo v situaci, kdy setrvával devizový trh již několik dní v klidu a nebyly patrné akutní tlaky na posílení koruny. To by mělo omezit volatilitu kursu koruny pro nejbližší dny. Podle našeho předpokladu má koruna v prvních okamžicích bez přítomnosti ČNB tendenci k posilování, je ale těžké určit, zda tato tendence vydrží hodiny nebo týdny. Kurs koruny je nyní plně v tržním prostředí, což znamená, že jí vládnou oboustranné spekulace a o směru jejího pohybu rozhodne, které spekulace právě převládnou. ČNB tvrdí, že je připravena eliminovat nadměrnou volatilitu kursu. Bylo by ale považováno za neúspěch její politiky, kdyby se musela na devizový trh vrátit v horizontu týdnů. Předpokládám tedy ze strany ČNB poměrně široké toleranční pásmo pro pohyb EUR-CZK, konkrétně zhruba 25-28. Osobně nepředpokládám, že by kurs v nejbližší době atakoval ani jednu z hranic tohoto pásma," uvedl ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Reakce koruny na oznámení ČNB není tak silná, jak se možná očekávalo. Koruna má zatím tendenci posilovat a nachází se pod hladinou 27 CZK/EUR. Výraznější posílení koruny se však zatím nekoná. Téměř s jistotou lze říci, že výraznějším pohybům koruny v tuto chvíli brání intervencemi ČNB. Jak si vysvětlit skutečnost, že ČNB ukončila kurzový závazek a přitom dále intervenuje? Ukončení kurzového závazku znamená, že ČNB již nebude bránit koruně posílit pod hladinu 27 CZK/EUR, avšak na devizovém trhu zůstává aktivní a intervencemi kurz koruny usměrňuje. Kurzový závazek je minulostí, intervence ČNB však pokračují," míní analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

"Další otázka se pojí s následným vývojem kurzu koruny. Na základě ani ne hodinového post exit obchodování nelze dělat jednoznačné závěry, avšak vše nasvědčuje tomu, že ČNB zatím nehodlá připustit výraznější výkyvy koruny. Toto období vysoké, ale nikoliv extrémní volatility, bude pokračovat i dnes odpoledne a pravděpodobně i během zítřka. V několikatýdenním nadhledu je velmi obtížné odhadovat, kterým směrem se bude koruna ubírat a to s ohledem na silný příliv zahraničního spekulativního kapitálu do korun v posledních měsících. Posilování koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR či lehce pod tuto hladinu je však mírně pravděpodobnější. Každopádně nelze vyloučit ani krátkodobé oslabení koruny nad hladinu 27 CZK/EUR. Považuji za nutné zdůraznit, že ČNB pravděpodobně nebude tolerovat příliš rychlé posilování koruny, na druhé straně nebude tak striktně bránit případnému oslabení české měny," dodal.

Analytici očekávají po ukončení kurzového závazku ČNB rozkolísání kurzu koruny. Dlouhodobě by měl podle nich kurz posílit pod úroveň 27 Kč za euro. První reakcí bylo posílení koruny směrem k 26,80 Kč za euro, rychlý návrat do blízkosti Kč/EUR 27,0 a rozšíření obchodovaného rozpětí, řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

V nejbližších dnech očekává zvýšenou rozkolísanost kurzu. Ten si bude nyní hledat novou rovnováhu. "První reakce na exit je relativně umírněná a nevynucující si opětovný zásah centrální banky. V horizontu do konce roku čekáme posílení koruny směrem k 26,0 Kč za euro," uvedl.

Témata:  ČNB intervence CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy