Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost EET? Zákon raději zrušit, navrhují restaurace

Restaurace, ilustrační fotografie
Restaurace, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ústavní soud odsunul start třetí a čtvrté vlny EET, což vede k tomu, že například restaurace musí tržby evidovat, zatímco stánky s občerstvením nikoli. Podle Asociace hotelů a restaurací je nutná novela zákona. V opačném případě by bylo lepší EET zcela zrušit.

Třetí vlna EET měla být spuštěna v březnu 2018. Má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému mají zapojit také vybraní řemeslníci či další služby.

"Podle vyjádření většiny politických stran nebude prozatím v Parlamentu dostatečná vůle ani podpora pro prosazení původně schváleného návrhu, aby proběhly další vlny EET, které by zahrnuly do této povinnosti ostatní obory," uvedl prezident asociace Václav Stárek. Za této situace je podle asociace lepší zákon zrušit. Norma podle Stárka tak již nebude narovnávat postavení na trhu, ale naopak diskriminovat část podnikatelů.

Ústavní soud zrušil plánované spuštění třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá vybraných řemesel a výroby.

Vláda Andreje Babiše (ANO) nyní připravuje novelu předpisu. Premiér v pátek řekl, že třetí a čtvrtá vlna EET se neruší, pouze odsouvá. Připomněl, že ministerstvo už před volbami slíbilo novelu zákona, která umožní výjimky pro uživatele s tržbami do půl milionu korun. Ústavní soud podle Babiše nyní doplnil, že výjimky mají být dané zákonem, aby je jednotlivé kabinety nemohly měnit, čemuž jako premiér rozumí. Do novely tak bude nyní zahrnuto i zavedení třetí a čtvrté vlny systému.

Témata:  elektronická evidence tržeb restaurace Andrej Babiš

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy