Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulhaři mají blízko k eurozóně, přesto si na vstup ještě počkají

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Bulharsko bude potřebovat nejméně tři roky, než se bude moci po přechodném období, označovaném ERM-2, připojit k eurozóně. Prohlásil to dnes místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis. Vstup do eurozóny je podle něho spojen se vstupem do bankovní unie. Sofia přitom počítala s tím, že se do ERM-2 zapojí v první polovině letošního roku a společnou evropskou měnu přijme o dva roky později.

Obecně platí, že před přijetím eura se daná země musí zapojit do ERM-2, neboli mechanismu směnných kurzů, což znamená, že musí udržovat kurz domácí měny k euru v povoleném fluktuačním pásmu od stanoveného středního kurzu. Do eurozóny pak může vstoupit po dalších dvou letech. Bulharsku to ale nejspíš bude trvat déle. "Harmonogram je jasný: pokud budou splněna všechna fiskální kritéria, od vstupu do ERM-2 potrvá vstup do eurozóny nejméně tři roky," řekl Dombrovskis.

Bulharsko, které se stalo členem EU v roce 2007, už splnilo všechna oficiální kritéria pro přijetí eura, má rozpočtový přebytek, nízký dluh a dlouhodobé úrokové sazby i mírnou inflaci. Je však nejchudším členem unie, hrubý domácí produkt na osobu je na 49 procentech evropského průměru a podle řady názorů je na vině korupce.

Dombrovskis podpořil názor Evropské centrální banky (ECB), když jasně uvedl, že "vstup do eurozóny znamená nyní i vstup do bankovní unie", což je vlajkový projekt bloku, který má posílit monitorování velkých národních bank ze strany unie. ECB chce, aby se Bulharsko před přijetím eura připojilo k bankovní unii, a ECB by tak získala přímou pravomoc dohlížet na velké bulharské banky.

Podle bulharského ministra financí Vladislava Goranova jde o dva paralelní procesy. "Jeden nemůže být podmínkou druhého," prohlásil minulý měsíc na jednání ministrů financí EU v Sofii.

Eurozóna má v současnosti 19 členů. Naposledy její řady rozšířila Litva, která přijala euro začátkem roku 2015.

Témata:  Bulharsko eurozóna ekonomika finance EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy