Články k tématu: Maso

Lidstvu došel čas? Vědci mají špatnou zprávu pro milovníky jídla

11.10. 22:58

Poslední zasedání Valného shromáždění OSN řešilo především klimatickou krizi a mnoho diskuzí se zaměřovalo na změny v energetickém a dopravním odvětví, které mají zmírnit potenciální katastrofu, připomínají Jess Fanzoová a Mario Herrero. Profesorka z Johns Hopkins University a vedoucí výzkumu…

Jak zachránit amazonský prales? Jezte méně masa

27.08. 08:59

Požáry zuřící v amazonském deštném pralese možná daly vzniknout mezinárodní krizi, těžko je ale můžeme považovat za náhodu. Většinu z nich založili dřevorubci, nebo farmáři, kteří potřebují pastviny pro dobytek, a to za podpory populistického brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který klade…

Škola zakázala hovězí, chce přispět k boji s klimatickou změnou

12.08. 20:02

V areálu londýnské vysoké školy Goldsmiths už se nemůže prodávat hovězí maso. Instituce, která je součástí Londýnské univerzity, zákaz zavedla s cílem přispět k boji proti globálním klimatickým změnám. Stala se první vysokou školou v Británii, kde takové opatření vstoupilo v platnost, informovala…

reklama

Češi nebudou mít na maso? Cena vepřového začíná být neúnosná

09.08. 16:09

Vepřové maso je v tuzemsku tradičně nejoblíbenější. Nejen díky tradiční kuchyni vepřového se zelím a knedlíkem, ale i díky velkým domácím chovům. Cena masa však v posledních měsících stoupla.

Kvůli skandálům není polské maso zájem? Klesl dovoz hovězího i kuřecího

16.05. 10:00

Dovoz hovězího masa z Polska do Česka klesl meziročně za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000. Jde o důsledek únorové kauzy, kdy se v Polsku porážely nemocné krávy. Celkový objem dovozu však zůstal zhruba stejný a dovozci se obrátili především na Německo a Nizozemsko, řekl ČTK ústřední…

Pozor na slaninu. Co udělá s vaším tělem? Odborníci zveřejnili alarmující studii

Aktualizovali jsme 19.4.2019, 22:52, 19.04. 20:01

Milovníci slaniny by si měli dát pozor. Její každodenní pojídání zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Tvrdí to studie uskutečněná Oxford University, vzniklá za podpory Cancer Research UK. Zprávu přinesla stanice BBC.

Poláci zase lhali. Maso v konzervách je jiné, než uvádí etiketa

08.04. 17:27

Inspektoři odhalili v několika obchodech v Česku masové konzervy a sklenice z Polska s nižším podílem masa, než výrobci či distributoři uvádějí. Ve všech třech odhalených výrobcích byl podíl masa nižší oproti údajům na etiketě o více než desetinu. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes zveřejnila…

Vyhnout se riziku nákazy z masa je jednoduché. Stačí dodržovat základní pravidla

06.04. 13:38

Maso je jednou z nejrizikovějších potravin, kterou lze v obchodech zakoupit. Ukazují to i nedávné případy dovozu závadného masa z nemocného dobytka ze zahraničí. Při následných kontrolách se zjistilo, že část masa skončila u spotřebitelů, a je pravděpodobně snědená. Závadné maso však nemusí…

Nemocné, pošlé a hnijící krávy poráželi i na slovenských jatkách

25.03. 19:31

I na slovenská jatka roky putovaly pošlé, hnijící a nemocné krávy, než se po zpřísnění kontrol v důsledku skandálu s polským masem poměry změnily - a nemocné krávy berou jatka už jen od svých známých. Uvedl to dnes slovenský list Hospodárske noviny na svém webu. Tvrzení zkusil sám v praxi ověřit…

Zkažené polské maso v ČR? Kampaň, za kterou může konkurenční boj, oznámilo Polsko

07.03. 02:54

Potraviny vyráběné v Polsku jsou bezpečné a Češi je rádi kupují, přesvědčoval polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski v rozhovoru, který dnes otiskl list Gazeta Polska.

Potvrzeno: V Česku jsou 4 tuny polského masa se salmonelou, lidé ho mají doma

06.03. 20:14

V lounském skladu Petr Novotný - Gastroplus, kde se minulý týden našla salmonela v polské zásilce drůbežího masa, potvrdili dnes veterináři salmonelu i v jiných šaržích mraženého masa od společnosti Inter-Natural 2000. Šlo celkem o čtyři tuny masa, zásilka byla ve skladu pozastavena od minulého…

Mezi Čechy je pořád spousta kuřecího masa se salmonelou. Nemáte ho v mrazáku?

04.03. 20:50

Ze 4515 kg kuřecího masa z Polska, ve kterém může být salmonela, veterináři zachytili zhruba tunu. Dalších 850 kilogramů v Ústeckém kraji se došetřuje, maso bylo mražené, je tedy možné, že se ještě nezkonzumovalo, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Maso bylo ze…

Polský ministr se vysmívá Česku: Maso je z loupeží Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska

02.03. 21:10

Polský ministr zemědělství do současných sporů, které se mezi Prahou a Varšavou rozhořely kvůli případům s podezřelým polským masem, zapojil postavičky z českých kreslených pohádek.

Otrávená jablka, konina, zelí i okurky. Na českých talířích nepřistálo jen nemocné maso

Aktualizovali jsme 1.3.2019, 18:37, 01.03. 18:32

Sérii zpráv o problematické kvalitě některých polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a…

Problematické polské maso: Kuřecí se salmonelou se dostalo do 16 provozoven

01.03. 11:02

Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely se z lounské firmy dostalo asi do 16 provozoven, převážně do jídelen. Firma nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl dnes majitel firmy Petr Novotný - Gastroplus Louny, v jejíž velkoobchodním skladu…

Restaurace vydávaly polské maso za argentinské? Toman přiznal, že se vyjádřil neobratně

26.02. 21:01

Podezření, že některé luxusní pražské restaurace vydávaly hovězí maso z problematických polských jatek za argentinské, se nepotvrdilo. Novinářům to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), který informaci o podobných praktikách restaurací zveřejnil začátkem února. Dnes připustil, že se…

Závadné maso není jen to polské. Odhalujeme tajemství potravinářského průmyslu

Aktualizovali jsme 25.2.2019, 21:57, 25.02. 10:59

Ve velké většině supermarketů nalezneme desetitisíce výrobků. Neexistují v nich roční období. Čerstvá rajčata, která vyrostla někde v zahraničí, si tam můžeme koupit po celý rok. Z masa zmizely kosti. Co ale vlastně kupujeme a co před námi potravinářský průmysl ukrývá?

Do Česka se dostalo další polské hovězí se salmonelou. Bylo ho 11 metráků

25.02. 14:20

Z Polska bylo do České republiky dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako již dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. V České televizi to řekl ústřední ředitel Státní veterinární…

Mimořádná opatření v ČR: Hovězí z Polska nesmí ode dneška na český trh

21.02. 04:42

Dovozci musí od dnešního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři. Dokud nebudou hotovy výsledky testů, maso nebude smět na trh.

Jak pracovat s masem? S těmito radami se stanete kuchařským mistrem

10.02. 17:10

Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma? Kde příprava steaku začíná?

Jak je to s polským masem v Česku? Ministr vysvětlil, co se děje

07.02. 13:23

Na stolech pražských restaurací přistálo závadné maso z polských jatek. Tato zpráva pocházející z ministerstva zemědělství rezonuje Českem a někteří restauratéři kvůli ní dokonce zvažují žalobu. Jaká je ale skutečná situace? To ministr dnes vysvětlil ve zprávě, kterou má globe24.cz k dispozici.

Maso z Polska za tisíc korun? Luxusní restaurace ho v Praze vydávaly za argentinské

06.02. 12:37

V kauze hovězího masa z Polska se objevily nové informace. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) ho některé pražské restaurace vydávaly za argentinské a za porci si účtovaly i 1000 korun. Dosud provedená veterinární vyšetření nicméně nezjistila žádnou závadovost. V opačném případě by…

Stovky kilogramů závadného hovězího masa z Polska jsou v Česku

01.02. 19:47

Zhruba 300 kilogramů hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku odebraly podniky v České republice. Dnes odpoledne o tom Polsko informovalo v celoevropském systému varování pro potraviny RASFF. Inspektoři Státní veterinární správy začali situaci ihned kontrolovat v místech určení.

Milovníci masa versus vegetariáni? Nová studie dává za pravdu jen jedné skupině

Aktualizovali jsme 19.1.2019, 22:02, 18.01. 12:20

Naposledy se o negativních zdravotních dopadech konzumace červeného masa mluvilo v souvislosti se zvýšením rizika rakoviny. Server Science Alert ale nyní s odkazem na výzkum vědců z Glasgowské univerzity upozornili na další možné zdravotní riziko – stárnutí organismu.

reklama
Fotogalerie