Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking naštval české politiky. Takhle reagovali

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Reakce čínské diplomacie na nedávné prohlášení čtyř českých ústavních činitelů o vztazích k Pekingu vadí některým politikům. Podle nich šlo o vzkaz podřízeným vazalům.

"Chybí termín, do kdy musí Česká republika začít naplňovat činy, aby se Číňani nezlobili. Naši čtyři ústavní činitelé ponížili tuto zemi a teď ji nutí k tomu, aby přijímala toto ponižující prohlášení ze země nedemokratického režimu," řekl novinářům předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Za způsob jak změnit servilní politiku považuje volby.

"Česká republika je suverénní stát, a pokud chce mít s Čínou vztahy, tak na férovém základě. Toto vyjádření mi přijde opravdu tak, že jsme vazalové Číny," komentoval čínské prohlášení poslanec vládní KDU-ČSL Ondřej Benešík. Poznamenal, že v případě prohlášení ústavních činitelů bylo Česko až moc vstřícné. "Myslím si, že jsme si měli zachovat trochu odstup a větší národní hrdost," uvedl.

Šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který se minulý týden s prezidentem, premiérem a předsedou Senátu distancoval k nelibosti opozice od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku, má odpověď Číny za neutrální. "Rozhodně to nepovažuji za vztyčený prst, jak tvrdí opozice. Vnímám to jako reakci z čínské strany, která pouze bere na vědomí prohlášení," uvedl.

Peking pokládá dalajlamu za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

Témata:  Miroslav Kalousek Jan Hamáček Čína

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy