Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko sužuje epidemie spalniček, porodnice se uzavírají

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Ostrava - Moravskoslezský kraj zasáhla epidemie spalniček. Porodnice Vítkovické nemocnice v Ostravě, která musela být kvůli nemoci z preventivních důvodů zavřená, se opět otevře patrně v pátek. V případě příznivého vývoje situace by se tak mohlo stát už o den dříve.

Krajští hygienici v regionu zatím evidují 38 případů spalniček, z toho 20 dětí. Většina nakažených je v Ostravě. Obdobně vysoký počet případů tohoto značně nakažlivého virového onemocnění hygienici v posledních letech nepamatují.

Porodnice Vítkovické nemocnice se uzavřela v sobotu poté, kdy se objevilo podezření na nákazu spalničkami u jedné z pracovnic, což se nakonec potvrdilo.

Podle mluvčí Radky Miloševské se nemocnice takto rozhodla především proto, že k ohroženým skupinám patří zejména děti do 15 měsíců, které vzhledem ke svému nízkému věku nemohly být očkovány. "S rodičkami, které plánovaly porod v naší nemocnici, jsme aktivně komunikovali. Samozřejmě pokud přijde nějaká maminka, která neví, že je porodnice zavřená, tak je pro ni připravena sanitka, která ji okamžitě převeze do jiné nemocnice," podotkla Miloševská.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Ostrava Tomáše Oborného uzavření porodnice Vítkovické nemocnice zatím neznamená výraznější problémy. Obdobná situace je také v Městské nemocnici Ostrava, podle mluvčího Davida Račáka porodnice nezaznamenala dramatický nárůst porodů.

Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí. Vstupní branou jsou sliznice nosohltanu a spojivek, poté se virus dostává do lymfatického systému. Spolehlivou ochranou před spalničkami je očkování.

Před zahájením plošného očkování bylo v Československu hlášeno kolem 50 000 onemocnění ročně. V roce 1982 byl očkováním přerušen přirozený proces šíření spalničkového viru v populaci, vyskytovaly se ojedinělé případy a úmrtnost byla prakticky eliminována, informuje ockovacicentrum.cz. V roce 2014 se objevila epidemie spalniček v Ústeckém kraji, zdrojem byl importovaný případ z Indie.

Onemocnění se projevuje horečkou až 40°C, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a na sliznici v dutině ústní se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý den při horečce se postupně vysévá až splývavá vyrážka nejprve za ušima, na obličeji, poté postupuje na krk, trup a končetiny a shodně také pak postupně ustupuje. Vyrážka přetrvává obvykle 5 dní. Po onemocnění získává postižený dlouhodobou imunitu.

Témata:  Spalničky Ostrava nemocnice děti nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy