Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath podal námitku na podjatost senátu NS, prý může být pod vlivem Zemana a Pelikána

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Námitku na podjatost senátu Nejvyššího soudu dnes podal lékař a někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath. Tvrdí, že členové senátu mohou podlehnout vlivu prezidenta a ministra spravedlnosti.

NS se dnes začal zabývat korupční kauzou kolem bývalého středočeského hejtmana, respektive stížností pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ten nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi.

Rath se dnešního jednání osobně účastní, zopakoval svůj názor, že jde o politický proces. Nemyslí si prý ale, že by senát byl podjatý přímo vůči němu, přesto by prý nemusel by po tlaku prezidenta a ministra spravedlnosti rozhodovat nezávisle a svobodně. „Prezident a ministr, to je prostě jiná síla," uvedl Rath. Doplnil, že prezident je znám svou mstivostí a případné rozhodnutí NS o nesprávnosti postupu vrchního soudu by mohli soudci pocítit. Vyjádření prezidenta bere jako "brutální zásah".

Zeman v minulých týdnech opakovaně naznačil, že zvažuje podání kárné žaloby na tohoto soudce. Soudce Pavla Zelenku kritizoval nejen kvůli Rathově kauze, ale i kvůli dalším případům.

„Soudce, který zamítl používání odposlechů, má za sebou celou řadu závažných kauz a já uvažuji o tom, že za sérii těchto kauz, nikoli pouze za to, na něj podám kárnou žalobu," řekl Zeman v dubnu. Tehdy dodal, že chce ale ještě počkat, jak dopadne právě stížnost ministra spravedlnosti. Ministr podal stížnost v momentě, kdy je celá kauza ještě živá a soudy ještě pravomocně nerozhodly, připomněl Rath.

Témata:  David Rath 1 Nejvyšší soud Miloš Zeman Robert Pelikán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy