reklama

Uvádí to studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Podíl výdajů na podporu rodin na HDP je v Česku nad průměrem EU.

Institut studii připravil před volbami. Součástí materiálu jsou i otázky, na které by měli politici odpovědět. Výzkumníci chtějí zveřejnit ještě práce o příjmech seniorů či platech učitelů.

Podle studie má nastavení politiky dopad na postavení žen na trhu práce i na porodnost. "ČR se zaměřuje především na finanční podporu rodin, zatímco politiky ulehčující ženám péči o děti - podpora služeb a zapojení otců do péče - nejsou dostatečně využívány," uvádí studie. Podle ní se přitom ukazuje, že usnadnění péče o děti je při snaze zvýšit porodnost až dvakrát efektivnější než jiný typ opatření.

Do podpory rodin putuje v Česku 3,14 procenta HDP. V unii je to v průměru 2,76 procenta. Německo dává 3,03 procenta, Rakousko 2,61 procenta a Slovensko 2,06 procenta.

Celkem 0,93 procenta HDP představují v ČR daňové úlevy. V unii je to průměrně 0,29 procenta. Český podíl byl tak z unijních států druhý nejvyšší. Podle studie ale daňový systém výrazně podporuje ty rodiny, kde vydělává jen jeden z rodičů, protože slevy jsou na dítě a na manžela či manželku bez příjmu. Druhý vydělávající v rodině má pak vysokou sazbu.

"Vzhledem k tomu, že druhými vydělávajícími jsou u nás převážně ženy, nastavení daňové podpory je vystavuje velmi vysokému efektivnímu zdanění, které velmi znevýhodňuje jejich návrat do práce třeba po rodičovské," shrnuje studie.

Situaci ženám neusnadňuje i malá nabídka částečných úvazků. Zatímco v EU je má v průměru 32 procent žen, v Česku devět procent. Právě kvůli zdanění a dalším výdajům se to podle studie rodinám nevyplatí, a nabídka míst s kratší pracovní dobou je navíc malá. Ženy tedy návrat do zaměstnání často odkládají. Několikaletá pauza pak dopadá na jejich výdělek. Propast mezi příjmy žen a mužů se zvětšuje a pracovnice své kolegy pak už platově nikdy nedoženou.

Zaměstnanost bezdětných žen a matek s odrostlými potomky v Česku patří v EU k nejvyšším. U matek s dětmi do čtyř let v ČR ale prudce klesá, Česko má propad vůbec největší. Zvýšení uplatnění žen by přitom zlepšilo příjmy celé rodiny, zdůrazňuje studie.