reklama

Kromě moravských obcí bylo letos několik ze Slezska, Čech i Slovenska. Podle Holaňové se kromě radnic zapojily i hrady, zámky, muzea a jiné památky jako třeba Slovanské hradiště v Mikulčicích. Akce se letos koná poosmé.

Na celé Moravě je asi 1900 obcí. Letos se zapojily dvě třetiny z nich. "Je to rekordní počet. Zapojují se nejen obce, ale i památky. Vlajku vyvěsila například i menší muzea v Blatnici pod Svatým Antonínkem nebo v Kobylí, takže to nejsou muzea jenom ve velkých městech," uvedla místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová.

Památky, které mají o akci zájem, jsou i o svátku přístupné veřejnosti. Lidé tak mohou zavítat na tyto hrady a zámky a do muzeí zdarma nebo se slevou. Podle Holaňové se tak dnes otevřelo 65 památek, loni jich bylo přes 50.

Letos nově projevily zájem o vyvěšení vlajky na radnici Koryčany, Šlapanice u Brna, Němčice nad Hanou, Kostelec na Hané, Drahany nebo Lomnice u Tišnova. Přidaly se ale i další obce z Brněnska, Znojemska, Přerovska, Kroměřížska nebo Vysočiny. Nově je podle Holaňové vlajka k vidění i Moravské kartografickém centrum Velké Opatovice, kde však nevlaje pouze ve svátek příchodu bratrů ze Soluně, ale po celý rok.

Moravským patriotismem se tradičně vyznačuje okres Hodonín, kde spolek zaznamenává nejméně účast kolem 90 procent. Nejvzdálenější obcí jsou potom Jindřichovice pod Smrkem v Libereckém kraji. Moravská vlajka druhý rok zavlaje i na pražské výletní lodi Moravia.

Podle Holaňové účastníci symbolickým aktem vyjadřují úctu k rodné zemi, jejím tradicím, historii a svébytné kultuře.