Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanec varuje před 17. listopadem. Jaký má plán?

Na Albertově sešli studenti a další lidé, aby si připomněli 17. listopad 1939 a 1989.
Na Albertově sešli studenti a další lidé, aby si připomněli 17. listopad 1939 a 1989.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navrhl, že by měla o státních svátcích některá pamětní místa sloužit pouze k jejich připomenutí. Chtěl se tak vyhnout druhému 17. listopadu na Albertově.

"Je to zkušenost z některých akcí. Například loni 17. listopadu na Albertově, kde se konala akce úplně k jinému účelu než k připomenutí výročí. Navíc tam nebyli vpuštěni studenti s rektorem Univerzity Karlovy, aby položili květiny. Proto jsem navrhl, aby se nejenom na Albertově a Národní třídě, ale i na dalších místech, která jsou bytostně historicky svázána se státním svátkem, konkrétně ve Staré Boleslavi, na Velehradě a v Husinci, konala shromáždění pouze za účelem připomenutí daného státního svátku," řekl Českému rozhlasu.

"Aby se například nestalo, že by různá ultrapravicová uskupení zneužívala tyto svátky a vytěsňovala například vysoké školy, církve a podobně z oslav a připomenutí těchto státních svátků," dodal.

Podle něj lze pravomoc obecních úřadů snadno politicky zneužít. "Představte si, že úředník má svého politického nadřízeného, ten zjistí, že je výhodnější přemístit to shromáždění jinam, protože ho pořádá nějaký oponent nebo politická konkurence. Úředník tam pak umožní konání jiné akce. Myslím si, že jde o vážný zásah do shromažďovacího práva a do Listiny práv a svobod, protože to může být zneužito. Je to vždy aplikovatelné konkrétním úředníkem, který má svého politického nadřízeného. Možnost zneužití tady je," uvedl.

Témata:  17. listopadu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy