Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvíce liberálními byli poslanci TOP 09 a ODS, ANO je ve vládě spíše vopozici

Miroslava Němcová na 24. kongresu ODS
Miroslava Němcová na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Liberální institut dnes zveřejnil výsledky analýzy, která zkoumala liberálnost českých politiků v uplynulém volebním období. V čele jsou František Laudát, Michal Kučera (oba TOP 09) a Miroslava Němcová (ODS). Naopak meti nejméně liberální patří Zdeněk Syblík, František Adámek (oba ČSSD) a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Liberální institut hodnotil hlasování poslanců u tří desítek zákonů z pohledu dopadů na osobní svobody, státní regulace nebo daňové zatížení.

Laudátovo skóre vyšlo na 45 procent. "Ve Sněmovně není žádná liberální strana. Celkové výsledky jsou velmi pochmurné pro svobodu jednotlivce a volný trh," komentoval výsledky vedoucí projektu Martin Pánek. Na druhou stranu podle Pánka neexistuje ani poslanec, jenž by byl zcela neliberální. Syblík získal u autorů výzkumu hodnocení minus 67 procent.

Poslanci hnutí ANO získali ve zkoumání hlasování méně negativních bodů než ČSSD a KDU-ČSL, což podle Pánka potvrzuje, že hnutí je v podstatě opozicí ve vládě. Nejliberálnějším poslancem ANO byl ministr obrany Martin Stropnický. Podobně i KSČM měla podle zástupců institutu výhodu, že je v opozici a nemusela hlasovat pro vládní návrhy.

Témata:  František Laudát Miroslava Němcová Daniel Herman ODS TOP 09 KDU-ČSL Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy