Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krajní pravici přivítali v Praze stovky příznivců

Geert Wilders
Geert Wilders
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za přísných bezpečnostních opatření se sešli příznivci evropských protiimigračních stran v pražském Top hotelu. Ze všech stran ho hlídají policisté včetně hlídek na koních, akreditovaní novináři procházejí několika prohlídkami a nad hotelem létá vrtulník.

Policisté drží desítky metrů od hotelu demonstranty, kterých přišlo několik stovek, aby podle organizátorů poklidným protestem setkání krajní pravice v Praze jeho účastníkům znepříjemnili. V některých případech se jim to podařilo a účastníci konference si jejich protesty museli vyslechnout. Organizátoři demonstrací vyjadřují odpor vůči politice strachu, kterou podle nich strany sdružené ve frakci Evropa národů a svobody (ENF) šíří a populisticky podle nich využívají krizí současné společnosti k získávání voličů.

Příznivci stran z této frakce zaplnili sál v Top hotelu, při projevech řečníků vstávají, bouřlivě tleskají, nad hlavami jim vlají vlajky s logem frakce, ale i české státní vlajky. Novináři museli podepsat prohlášení, že se budou pohybovat jen ve vyhrazených prostorech; pokud by je opustili, už nejsou vpuštěni zpět.

Bouřlivě publikum přivítalo hlavní řečníky, jimiž jsou nizozemský politik a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders, francouzská pravicová politička a předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová a hostitel setkání předseda SPD Tomio Okamura. Ti vystoupili už před konferencí před novináři a i tisková konference byla za zpřísněných podmínek.

V místě jejího konání v hotelu Alcron poblíž Václavského náměstí nejezdily z bezpečnostních důvodů výtahy a po chodbách se pohybovala ochranná služba se psy. Na samotné konferenci v Top hotelu v první sekci moderované místopředsedou SPD Radimem Fialou vystoupili členka Evropského parlamentu z Velké Británie a příznivkyně brexitu Janice Atkinsonová a polský politik Michal Marusik, zástupce strany Kongres nové pravice.

Témata:  Geert Wilders Praha Marine Le Pen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy