reklama

Případná menšinová vláda stran, které nejsou extremistické a radikální, by podle Bělobrádka mohla akcentovat programové body hnutí ANO. Takové řešení by bylo opakem Babišových snad získat tichou podporu menšinové jednobarevné vládě ANO za programové ústupky ostatním stranám.

Zástupci šesti z devíti sněmovních stran se sejdou ve středu pravděpodobně po jednání Sněmovny. Budou tak moci reagovat na výsledky dnešní schůzky Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. O konzultaci na Hradě v tomto týdnu požádá i Bělobrádek.

Ve středu navrhne lídrům ostatních stran, jestli by se byli ochotni zabývat myšlenkou společné menšinové vlády, ať by byl kandidát na premiéra nadstranický, nestranický nebo z okruhu stran, které nejsou extremistické ani radikální. "Pak bychom mohli nabídnout programovou spolupráci hnutí ANO," konstatoval.

"Odmítáme, že by byly jen dvě varianty - vláda s premiérem Babišem nebo předčasné volby. Je celá řada variant, vláda bez předsedy ANO, bez předsedů stran, polopolitická vláda, úřednická vláda. Je i možnost, aby byl pověřen někdo jiný, než nominant hnutí ANO," uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že nebyly dosud vyčerpány všechny možnosti, jak mohlo ANO vyřešit povolební situaci. Pokud by Babiš netrval na funkci premiéra, otevírala by se možnost pokračování koalice ANO s ČSSD a KDU-ČSL, řekl. Pirátům by to nestačilo, trvají na své strategii formulované před volbami. Bartoš také kritizoval eventualitu úřednické vlády. "Pokud bychom se o vládě odborníků měli bavit, návrhy by měly vzejít ze Sněmovny, konsensuálně od stran, které by pak dodaly 101 hlasů vládě," uvedl.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je nyní na tahu Zeman. Návrh lidovců podle něj nedává reálnou šanci na sestavení vlády. "Jednáním se ale nebráníme," uvedl. Zeman stále Babiše nezbavil možnosti skládat kabinet, upozornil.

Podle předsedy sněmovního klubu STAN Jana Farského předvedlo ANO při jednání o vládě "pětiměsíční maraton neschopnosti". Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila by prezident neměl druhý pokus k sestavení vlády dál svěřovat Babišovi ani nikomu jinému z hnutí ANO. V takovém případě by podle něj mělo hnutí ANO nadále dominantní postavení a Babiš by vládu vedl z kanceláře svého bývalého holdingu spravovaného nyní svěřenským fondem - Agrofertu. Východiskem z krize podle Pospíšila nejsou ani předčasné volby. "Prezident by měl jmenovat zástupce jiné parlamentní strany, který má možnost složit vládu," myslí si.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí chce jednat o možnosti realizace svého programu na vládní úrovni. Ve čtvrtek odpoledne o tom bude mluvit s prezidentem. 

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že míč je na straně prezidenta. "Je na něm, jestli bude dál spokojen s tím, jak Andrej Babiš sestavuje vládu, nebo spokojen nebude," řekl. Trpělivost prezidenta podle něj nemůže být bezmezná a nekonečná, i když podle něj zřejmě ještě nějakou dobu bude trvat.