Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud projedná žalobu českého velvyslance v Maďarsku na stát

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Odvolací Městský soud v Praze dnes projedná žalobu českého velvyslance v Maďarsku Juraje Chmiela. Chtěl od státu odškodné 1,5 milionu korun za své trestní stíhání, Obvodní soud pro Prahu 2 mu loni na podzim nepravomocně přiznal 112.000 korun.

Obvodní soud pro Prahu 2 mu loni na podzim nepravomocně přiznal 112.000 korun. Proti rozsudku se odvolalo ministerstvo spravedlnosti. Chmiel byl s rozsudkem spokojen, ministerstvo se mu totiž v průběhu řízení omluvilo.

Chmiel byl ministrem pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera. V červnu 2012 byl obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jako velvyslanec v Austrálii se údajně u jednoho projektu vyhnul výběrovému řízení a u tří předem vybraných firem nechal vypracovat studie, které nesouvisely se zadáním schváleného projektu.

Obvodní soud pro Prahu 1 v září 2013 Chmiela zprostil obžaloby. Chmielovo stíhání do doby, než jej pravomocně očistil soud, trvalo 17,5 měsíce, za každý z nich mu soud přiznal 12.000 korun. 

Témata:  Juraj Chmiel soudy odškodnění

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy