Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeský kraj hlásí 200 lidí v karanténě kvůli spalničkám

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Hygienici ve Středočeském kraji mají od začátku roku hlášených 13 případů spalniček, karanténa se dotkla téměř 200 lidí. Mezi nemocnými jsou tři děti, jeden mladistvý a devět dospělých. Pět nakažených nebylo očkováno vůbec, dva jen jednou dávkou a u jednoho nelze zjistit, zda byl očkován. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) ve čtvrtek mluvil o dvaceti případů spalniček, které se objevily ve Středočeském kraji, konkrétně na Berounsku a Kladensku. Uvedl, že záchranná služba kvůli kontaktu s nakaženými přijala potřebná karanténní opatření. Rozdíl mezi počty hygieniků a informacemi radního mohou vycházet z toho, že někteří Středočeši, kteří se spalničkami nakazili, mohou být evidováni u pražských hygieniků. Řada lidí v kraji bydlí a do hlavního města jezdí denně do práce, na úřady či do školy.

Hygienici dnes uvedli, že ze tří neočkovaných dětí nedostalo jedno vakcínu kvůli věku, ostatní dvě z rozhodnutí rodičů. Spalničkami dosud neonemocněl žádný senior. "V jednom případě se jednalo o importované onemocnění z Ukrajiny," dodala mluvčí.

"Od začátku roku nařizujeme protiepidemická opatření, která spočívají v izolaci doma, nařízení vyšetření stavu protilátek a v případě jejich nedostatečné hladiny očkování proti spalničkám. Karanténní opatření pro kontakty, které přišly s nemocným do styku v inkubační době, se od začátku roku týkalo nebo týká 199 lidí," uvedla ředitelka středočeské hygienické stranice Jarmila Rážová. Většinou šlo o kontakt ve zdravotnických zařízeních, například v čekárnách, ordinacích pediatrů či pohotovosti, ale také o kontakt v rodině, škole, školce či pracovišti, dodala.

Pražské záchranné službě je kvůli spalničkám připravena pomáhat armáda, dvě desítky jejích zaměstnanců kvůli kontaktům s nakaženými nemohou do práce. Motolská nemocnice musela kvůli nakažení jednoho ze zaměstnanců a izolaci ostatních uzavřít lůžkovou část urgentního příjmu.

Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek, ještě před objevením prvních příznaků jsou vysoce nakažlivé.

V Česku i v celé Evropě nyní této nemoci přibývá. V Česku už jsou desítky nemocných, nejvíc - přes 60 - v Praze. V Česku se děti očkují proti spalničkám od přelomu 60. a 70. let minulého století. Někteří rodiče v posledních letech ale mají vakcíny za nebezpečné, snaží se je odložit do pozdějšího věku dítěte nebo se jim vyhnout. Podle odborníků ale škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu.

Témata:  Spalničky nemoc zdraví Středočeský kraj lékaři

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy