reklama

"Oproti minulému týdnu je nárůst o čtyři případy, dva v Praze, jeden ve Středočeském kraji a jeden v Ústeckém kraji. V tomto případě jde o import ze zahraničí," dodala Štěpanyová.

Jedinou účinnou prevencí proti nákaze spalničkami je podle hygieniků očkování, které je v Česku povinné. Je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem.

Mezi 56 nemocnými dospělými nemohlo 46 předložit žádný doklad o očkování, šest dalších bylo očkováno jen jednou dávkou. Z 25 nemocných dětí nebylo plně očkováno 18, další nemocné děti byly očkované na Ukrajině.

K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutný podíl očkovaných lidí nad 95 procenty, v Česku je to asi 90 procent. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Počty případů spalniček letos stoupají po celé Evropě. Kvůli kontaktu personálu se spalničkami byla před několika týdny uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol. Na protilátky bylo vyšetřeno přes 2000 pražských zdravotníků, část byla znovu přeočkována.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, proti této chorobě se očkuje od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech slábnout.