reklama

Hnutí je podle odborníka na extremismus silně medializované, snaží se vystupovat razantně, dokáže nastolovat agendu, má vliv ve virtuálním prostoru. "Zatím tento vliv nebyl potvrzen volbami. Jen z virtuálního prostoru se na skutečnou podporu usuzovat nedá," řekl Mareš. Hnutí chce na podzim kandidovat v komunálních volbách v Brně.

Aktivisté Slušných lidí se v sobotu večer pokusili zastavit představení Naše násilí a vaše násilí na festivalu Divadelní svět Brno. V reakci na nahotu na scéně vtrhli na jeviště, odešli až po zásahu policejního antikonfliktního týmu.

Část lidí kolem hnutí se podle Mareše pohybovala dříve v kruzích fotbalových chuligánů, další jsou spojení s různými boxerskými kluby. Ideově směřují k českému národovectví, hovoří také o obraně křesťanských tradic. "Řekl bych ale, že zatím nejsou pevně ideologicky ukotvení," uvedl Mareš.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser dnes ČTK řekl, že sobotní incident v divadle mu připomněl scény z nástupu fašismu. Mareš by zatím takové závěry nedělal, připomněl, že v Česku se v nedávné minulosti odehrály různé typy blokád a sobotní dění nevidí jako doklad nějakých širších společenských posunů.

"Navíc je nutné si uvědomit, že ta hra je skutečně kontroverzní," podotkl Mareš. Na Zelném trhu před divadlem v sobotu protestoval také třeba republikán Miroslav Sládek či konzervativní křesťané. Podle Mareše to byl shluk protestujících z různých částí spektra, přičemž někteří, například ti shromáždění v dolní části náměstí, vznášeli legitimní argumenty, a to způsobem, který nevybočuje z mezí politické kultury.

Podobnou událost, kdy by někdo narušil kulturní akci podobě jako Slušní lidé, si Mareš z nedávné doby nevybavil. Připomněl jen zrušený koncert českých metalových kapel Törr a Root ve Valašských Kloboukách v roce 2016 kvůli údajnému šíření satanismu.