Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekupujte si rybičku z Hledá se Dory, apelují ochránci zvířat

film Hledá se Dory
film Hledá se Dory
Foto: Pixar Animation Studios

Florida - Hvězdou animovaného filmu od Pixaru je Bodlok Pestrý, jedná se dlouho očekávané pokračování hitu z roku 2003, Hledá se Nemo. Bohužel s úspěchem přicházejí i problémy a před jedním upozorňují.

Při vydání Hledá se Nemo se poptávka po oranžovo-černo-bílé rybičce drasticky zvýšila. Zašlo to tak daleko, že Klaun očkatý byl zařazen na první stupeň ohrožení v červené knize zvířat. Ochránci zvířat se obávají, že u Bodloka Pestrého to bude obdobné.

"Já to chápu, že rozmnožovat bodloky v zajetí je těžké, takže většina rybiček bude pocházet z volné přírody," řekl Alastair Harborne z univerzity na Floridě. "To bude mít za následek snížení populace a navíc dojde k poškozování korálových útesů, jak budou rybaří používat sítě k chytání," dodal.

Bodlok Pestrý žije u pobřeží v blízkosti korálových útesů a skalnatých oblastech. Pokud se sníží jeho populace, může to ovlivnit i korály. Živí se totiž rasami, čímž pomáhají udržovat korály v dobrém stavu. Pokud ale zmizí bodloci, může se stát, že rasy zarostou a způsobí, že se korály zadusí.

Samotní bodloci nejsou ani ideální ryba na akvaristiku, a to hned z několika důvodů, jak píše server phys.org. Mají jedovatý osten, kterým se ve volné přírodě brání, takže nejsou ideální pro manipulaci, obzvlášť u dětí představují riziko.

Nejsou to malé ryby, měří kolem 30 centimetrů, takže je potřeba velké akvárium, čímž se dostáváme k další věci, chov je drahý, protože se jedná o mořskou rybu a jen udržet slanou vodu si vyžádá mnoho financí. Cena samotné ryby také není nejmenší, pohybuje se od 1000 korun až po 3,5 tisíce podle velikosti.

Témata:  ryby film Hledá se Dory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy