Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku padly teplotní rekordy, bylo přes 20 stupňů

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Na několika místech Česka se dnes teploty dostaly nad 20 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Bohumíně-Záblatí, kde meteorologové naměřili 20,6 stupně. Rekordy pro šestý listopadový den padly přibližně na desetině stanic s délkou měření 30 a více let, sdělila ČTK Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejtepleji dnes bylo v Moravskoslezském kraji. Vedle Bohumína se rtuť vyšplhala nad 20 stupňů také v Karviné, kde bylo 20,4 stupně. V Ostravě-Porubě dnes naměřili 20,3 stupně a o jednu desetinu stupně chladněji bylo v Ostravě-Mošnově. Shodně 20,1 stupně meteorologové naměřili v Lučině na Frýdecko-Místecku a ve Vidnavě na Jesenicku.

Teplotní rekordy pro 6. listopad dnes padly na 16 ze 147 stanic měřících alespoň tři desetiletí. Nový údaj v tabulkách rekordních teplot mají po dnešku například v Ostravě-Porubě, na pražském Karlově, v Ústí nad Labem či Liberci.

Teplé počasí v Česku panovalo i v předchozích dnech. V neděli padly rekordy na 21 ze 147 stanic, v pondělí na dvou.

Na listopad nezvykle teplé počasí by mělo pokračovat i ve středu. Podle předpovědi ČHMÚ se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 14 a 18 stupni. Ve čtvrtek se má obloha obloha zatáhnout a ochladí se.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy