reklama

Současné léky na Parkinsona pomáhají zvládat příznaky, ale nedokáží zabránit tomu, aby mozkové buňky umíraly. Studie provedená na 62 pacientech, která byla publikována v magazínu Lancetu, naznačuje, že lék na diabetes dokáže zastavit vývoj onemocnění.

Tým vědců z University College London (UCL) netají své „vzrušení", ale zároveň nabádá k opatrnosti, protože jakýkoli dlouhodobý přínos je prozatím nejistý a lék potřebuje další testování.

„Není absolutně pochyb o tom, že nejdůležitější v případě Parkinsonovy nemoci je objevit lék, který by vedl ke zpomalení progrese onemocnění. To je nezpochybnitelné," řekl jeden z výzkumníků, profesor Tom Foltynie.

Parkinsonova nemoc je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk. Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, což je přenašeč, který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb. To vede k třesu, potížím s pohybem a eventuálním problémům s pamětí.

Terapie pomáhají zvládat příznaky zvýšením hladiny dopaminu, ale umírání mozku pokračuje a onemocnění se zhoršuje. Žádné léky to prozatím neumí zastavit.

Ve studii byl polovině pacientů podán exenatid na léčbu diabetu a zbytek dostával placebo. Všichni pacienti přitom brali i své obvyklé léky. Pacienti s obvyklými léky se za více než 48 týdnů léčby zhoršili. Ale ti, kterým byl podáván exenatid, byli stabilní. A tři měsíce po ukončení experimentální léčby byli ti, kteří užívali exenatid, stále v dobrém stavu.

„Toto je první klinická studie u skutečných pacientů s Parkinsonovou chorobou, kde se vyskytl podobný účinek. To nás přesvědčilo, že exenatid jen nemaskuje příznaky, ale dělá něco se základním onemocněním,“ uvedl Foltynie.

„Jsme vzrušeni a povzbuzeni, ale musíme také být opatrní, protože musíme tyto nálezy opakovat,“ dodal. Poukazuje na to, že je třeba provést dlouhodobější testy, účinný lék by musel nemoc zvládat po celé roky, aby se stav pacientů výrazněji změnil.