Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemný pacient nula: Jak vznikají nové nemoci a jak se šíří?

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Na první pohled se dnes může zdát, že tuberkulóza je v rozvinuté společnosti minulostí. Opak je ale pravdou, jde totiž o jednu z nejstarších a nejrozšířenějších vážných chorob světa. Podle vědců se každou sekundou nakazí jeden pacient a zárodky nemoci v sobě nosí až třetina populace. Kde se ale nemoc vzala?

Koho by napadlo, že právě tuleni před tisíci lety přinesli do Jižní Ameriky? Podle serveru BBC jednoho z autorů studie, Johannes Krause z univerzity v německém Tübingenu.

Když janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus zakotvil v roce 1492 u amerických břehů, odstartoval tím novou éru pro tamější obyvatele - mimo jiné z hlediska nemocí. Odhaduje se, že 90 procent domorodé americké populace zemřelo v následujících letech právě kvůli infekcím, které do té doby indiáni neznali.

Nová studie publikovaná v časopisu Nature ovšem ukazuje, že tuberkulóza patrně již na tomto kontinentu existovala dříve. Vědci odkryli tři peruánské kostry lidí, které podle genetických testů vykazovaly známky tuberkulózy. Tyto skelety byly přitom staré 1000 let, tito lidé tedy žili asi 500 let před příchodem prvních Evropanů na americký kontinent.

Záhada ovšem byla, jak se tento kmen bakterií mohl dostat před tisíci lety do Ameriky. "Přemýšleli jsme - jak se mohl dostat do Ameriky? A vtipkovali jsme - přiletěl? Připlaval? Pak jsme ale zjistili, že skutečně připlaval. Rozšířili ho tuleni," vysvětlil podle BBC Krause.

Badatelé zjistili, že kmen bakterií, které byly analyzovány ve starých peruánských kostech, byl velmi podobný tomu, který se nachází dnes u nemocných tuleňů a lvounů.

Vědci předpokládají, že tito mořští savci přenesli tuto chorobu od lidí z Afriky, kde tuberkulóza vznikla, přes oceán do Ameriky. Nemoc se potom rozšířila mezi indiány, kteří tato zvířata lovili a konzumovali. Zatím je stále nejasné, zda se tehdy indiáni mohli nakazit jen od tuleňů, nebo se pak šířila nemoc i z jednoho člověka na druhého.

Tuberkulóza napadá nejen člověka, ale i zvířata. Většinou napadá plíce, ale může postihnout i jiné části těla. Šíří se vzduchem, když osoba s aktivní formou tuberkulózy kašle, kýchá nebo jiným způsobem rozšiřuje své sliny. Pokud se nemoc neléčí, způsobuje úmrtí ve více než 50 % případů. 

Témata:  lidé tuberkulóza nemoc lékaři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy