Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu by se neměla odkládat, myslí si Německo

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Berlín - Německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth (SPD) se domnívá, že by měl Londýn začít s vyjednáváním o odchodu z Evropské unie na začátku příštího roku. Mluvčí premiérky Theresy Mayové v pondělí uvedl, že šéfka britské vlády nepodá formální žádost o vystoupení z EU dřív než koncem roku.

Roth svými slovy reagoval na víkendové zprávy britských médií, podle kterých by Londýn mohl odkládat rozhovory o vystoupení z EU až na druhou polovinu příštího roku. „Do konce letošního roku je dost času všechno uspořádat a přizpůsobit se nové situaci," řekl Roth. „Neměli bychom nechat zbůhdarma uplynout moc času."

Londýn musí aktivovat článek 50 a tím formálně zahájit hovory o takzvaném brexitu. V tu chvíli začne běžet i dvouletá lhůta, během níž budou Británie a Evropská unie vyjednávat o podmínkách odchodu a další koexistence. Roth prohlásil, že až po aktivaci článku 50 může začít vážná diskuse o podmínkách opuštění unie.

Politický tlak podle něj není potřeba. „Jsem si naprosto jist, že ekonomický tlak přímo z Británie bude dost silný," uvedl Roth. Evropští lídři nechtějí, aby se Británie snažila vyjednávat o podmínkách odchodu z EU dřív, než zahájí formální proceduru.

O odchodu se podle něj není možné handrkovat. „I když jsme to nechtěli, doufali jsme, že se to nestane, brexit zvítězil a vzhledem k tomu nemohou být v příštím Evropském parlamentu žádní britští členové," řekl německý politik. Další volby do Evropského parlamentu se uskuteční v roce 2019.

Podle Reuters mnohé ekonomické průzkumy naznačují, že ekonomika na britských ostrovech zpomalila a je možné, že se po referendu z 23. června, v němž Britové rozhodli o opuštění Evropské unie, dostane britská ekonomika i do recese. Na seriózní hodnocení dopadu referenda na ekonomiku je ale stále brzy.

Na dotaz, zda by Británie mohla převzít model podobný švýcarskému nebo norskému, který obsahuje úzké vztahy s EU, ovšem bez členství v ní, Roth prohlásil, že situace Británie bude zřejmě jiná.

„S ohledem na velikost Británie, význam a dlouhodobé členství v EU bude mít pravděpodobně speciální status, který lze jen v omezené míře srovnat se situací zemí, které v Evropské unii nikdy nebyly," řekl Roth a dodal, že chce mezi Londýnem a Bruselem co nejužší vztahy.

Vyjednávání budou složitá. Otázkou také je, jak bude vypadat přístup Británie na vnitřní trh unie a jak se Londýn postaví k zachování volného pohybu osob. Roth řekl, že si neumí představit, že by si Británie zachovala plný přístup na vnitřní trh a přitom omezovala volný pohyb osob, jednu ze čtyř základních svobod EU.

Témata:  Brexit Německo EU Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy