reklama

Minulý týden Malajsie ohlásila první importovaný případ ziky u ženy (58), která se vrátila z návštěvy Singapuru. V sobotu pak malajsijské ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo první případ nakažení virem zika v zemi. Šlo o muže (61), který trpí také onemocněním srdce, ledvin a dnou, nikam poslední dobou necestoval.

Těhotná žena, u níž byl virus zika prokázán, žije ve městě Johor Bahru na jihu Malajsie u hranic se Singapurem, kde počet nakažených dosáhl podle nové bilance již 275. Manžel ženy v Singapuru pracuje a i u něj se projevují příznaky infekce a podstupuje testy.

Malajsijské ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že počet lidí nakažených virem zika ve městě Johor Bahru poroste, vzhledem k jeho blízkosti Singapuru. Z Johor Bahru do sousedního městského státu denně dojíždí asi 200.000 Malajsijců. Čína informovala, že zahájí zdravotní kontroly lidí přijíždějících ze Singapuru a dalších zemích, kde se virus zika šíří.

Účinný lék proti viru je na cestě

HSRx Biopharmaceutical, přední vývojová společnost polyfunkčních kombinovaných léčiv na infekční a chronická onemocnění související s věkem, potvrdila, že její kandidát na perorálně podávané širokospektrální antivirotikum HSRx 431TM účinkuje proti viru zika. Společnost HSRx očekává, že zahájí testování na lidech na začátku roku 2017 a bude usilovat o zrychlené schválení léčiva od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Onemocnění virem zika, proti kterému podle Světové zdravotnické organizace neexistuje žádná vakcína ani léčebný přípravek, se přenáší primárně komáry Aedes aegypti, kteří se nacházejí v Severní a Jižní Americe, Africe, v Karibské oblasti, Asii a v Tichomoří. Florida se stovkami případů onemocnění virem zika a Portoriko s 5 000 případy jsou zvláště zranitelné oblasti. Americká centra pro kontrolu nemocí (US Centers for Disease Control - CDC) informují, že komár Aedes se nachází asi ve 30 státech, a Anthony Fauci, M.D., ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění USA (US National Institute of Allergy and Infectious Diseases - NIAID), uvádí, že lze očekávat, že 25 % populace Portorika z celkových 3,55 milionů se může během příštího roku virem zika nakazit.

Dr. Fauci a hlavní vědecký poradce NIAID David M. Morens, M.D., napsali v časopise New England Journal of Medicine: „S ohledem na léčbu pandemie arboviru naznačuje, že přístup jeden lék na jedno onemocnění není adekvátní; jsou nutně potřebná širokospektrální antivirotika účinná proti celým třídám virů."

Virolog Joshua Costin, Ph.D., ředitel pro biologii společnosti HSRx, uvedl, že přípravek HSRx 431 je navržen k naplnění této potřeby a že „přichází včas z dalšího důvodu: schválení jakékoliv vakcíny proti viru zika by mohlo být komplikované a může přijít pozdě, pokud nové výsledky výzkumu spojení viru zika/dengue ukáží jako správné." Dr. Fauci uvedl: „Vakcínu budeme mít nejdříve někdy v roce 2018, pokud vše půjde dobře."

Protilátky generované infekcí obvykle zajišťují imunitu proti následující infekci, ale zhoršení závislé na protilátkách (antibody dependent enhancement - ADE), poprvé zveřejněné jako teorie Scotta Halsteada, M.D., přední autority na šíření virů prostřednictvím komárů, umožňuje viru dengue posílit následné infekce, při kterých protilátky v podstatě zhoršují závažnost onemocnění. Nedávno dokončený výzkum ukazuje, že lidské sérum obsahující protilátky proti viru dengue zhoršuje infekci zika 200x. CDC uvádí, že více než třetina světové populace žije v oblastech s rizikem viru dengue a dalších 400 milionů lidí se každoročně nakazí. Virus dengue je endemický v Portoriku, Latinské Americe, Jihovýchodní Asii, na Tichomořských ostrovech a na Karibských ostrovech a podobně jako u viru zika se očekává, že brzy způsobí rozsáhlou infekci v USA.

Thomas Sullivan ml., výkonný ředitel společnosti HSRx, vysvětlil: „Patentovali jsme přípravek HSRx 431 samostatně a v kombinaci s přípravkem oseltamivir (TamifluTM) a jinými antivirotiky, díky čemuž se může stát širokospektrálním antivirotikem jako možnost časné léčby a prevence široké škály virových infekcí, včetně viru zika, dengue, chikungunya a chřipky, bez potřeby stanovit původce onemocnění. CDC uvádí, že „miliony lidí v USA jsou nemocní, stovky tisíc lidí jsou hospitalizovaní a desítky tisíc lidí umírají každoročně na chřipku. Zkombinování přípravků HSRx 431 a oseltamivir vytvoří celosvětové potřebné, perorálně podávané širokospektrální antivirotikum s dlouhou trvanlivostí a dlouhou patentovou životností."