Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderný test KLDR je provokace, zuří NATO i Česko

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel/Praha - Na Severní Koreu se po dnešním jaderném testu valí kritika ze všech stran. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odsoudil "trvalé provokace" KLDR a porušování závazných rezolucí Rady bezpečnosti OSN, obdobně hovoří i Česká republika. Na zkoušku atomové bomby reagují také trhy.

Stoltenberg připomněl, že šéfové států a vlád Severoatlantické aliance opakovaně KLDR vyzvali, aby ověřitelným způsobem okamžitě a úplně ukončila nukleární aktivity a programy balistických střel, a aby se opětovně zapojila do mezinárodních rozhovorů.‎

Pchjongjang kritizovala Jižní Korea, Spojené státy, Evropská unie, Rusko i Čína, odsoudila jej i Česká republika. "Tento test a nedávné vypuštění balistických raket představují jednoznačné porušení závazků KLDR vyplývajících z příslušných rezolucí OSN, narušují stabilitu Korejského poloostrova a celého regionu a ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost. Česká republika vyzývá KLDR, aby od těchto destabilizujících aktivit upustila a okamžitě začala dodržovat své mezinárodní závazky," uvedlo MZV ČR v prohlášení.

Americká geologická služba USGS uvedla, že v místě jaderného testu byly zaznamenány otřesy o síle 5,3 stupně. Podle amerického analytika osloveného agenturou Reuters odpovídala s ohledem na oznámenou sílu otřesu energie uvolněná při předpokládané explozi dokonce 20 až 30 kilotunám.

Jihokorejské akcie dnes oslabily a dostaly se nejníže za poslední týden. Jihokorejský index KOSPI klesl o 1,25 procenta na 2037,87 bodu. Kurz wonu sice smazal velkou část počátečních ztrát, i tak ale k dolaru oslabil o půl procenta na 1098,4 KRW/USD. Za celý týden ale won o 1,7 procenta zpevnil, což je nejvyšší týdenní růst za sedm týdnů.

Zahraniční investoři dnes na akciovém trhu přerušili nákupní vlnu, která trvala pět dní. Prodali celkem akcie z indexu KOSPI za 115,2 miliardy wonů (2,5 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) severokorejské zbraně Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy