Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gauck varuje populisty: Proti německé demokracii nemáte šanci

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podle spolkového prezidenta Joachima Gaucka je německá demokracie dostatečně silná, aby odolala populismu. Zavedené strany nesmí ze strachu menšiny obyvatel vytvářet ústřední politické téma.

"Ve srovnání s jinými částmi světa jsou u nás právní stát a demokracie velmi dobře zakotveny. Ale v současnosti zemí prochází ta či ona vlna strachu. A jsou lidé, kteří s těmito obavami dělají úspěšnou politiku," prohlásil Gauck v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Saarbrückner Zeitung.

Přesto však nemá obavy z toho, že by populisté zemi ovládli. "Nevidím v Německu protidemokratickou většinu, kterou si přejí reakcionáři. Vidím spíše nejasné obavy, které přebírají populistická uskupení. Ale ta si vylámou zuby na naší demokracii," uvedl německý prezident.

"Varuji před tím, aby se strany demokratického spektra chovaly tak, jako by bylo možné dovést republiku do bezpečných vod jedině tím, že se ze strachů menšiny stane centrum politiky," řekl.

Sílící populismus je podle Gaucka problém i v dalších evropských zemích či v USA. "To, co tam sledujeme, popsal filozof Erich Fromm jako strach ze svobody. Chtěl tím vyjádřit, že s naší rostoucí svobodou roste i naše zodpovědnost. A jsou dva druhy politiků. Jedni z mocenského kalkulu posilují strach obyvatel z této zodpovědnosti. Ti druzí dodávají občanům odvahu: převezměte zodpovědnost, pak toho velmi mnoho zvládnete," konstatoval německý prezident.

Témata:  Joachim Gauck Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy