Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude novým šéfem OSN? Bulharsko mění kandidátku, Rusko hrozí vetem

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Bulharsko stáhlo podporu generální ředitelky UNESCO Iriny Bokovové na post šéfky OSN a do boje vyslalo svou eurokomisařku Kristalinu Georgievovou. Mezi favoritky ale nepatří.

Největší šanci získat post generálního tajemníka Organizace spojených národů má bývalý portugalských premiér a do nedávna šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres.

Bulharka Bokovová v nedávném pátém hlasování skončila šestá z devíti kandidátů. Bulharský premiér Bojko Borisov už před časem řekl, že Sofia bude kandidaturu šéfky UNESCO dál podporovat jen tehdy, pokud v pátém kole hlasování skončí mezi dvěma nejnadějnějšími kandidáty.

Aby přestala být kandidátkou, musela by se nyní šéfka UNESCO sama oficiálně z boje o nástupnictví Pan Ki-muna stáhnout. Bokovová ale uvedla, že nevidí důvod, proč by to dělala.

Předseda Jean-Claude Juncker už poskytl komisařce pro rozpočet a lidské zdroje Georgievové měsíční neplacenou dovolenou, aby se mohla plně věnovat své kandidatuře do čela OSN.

Světová organizace by se na svém novém šéfovi měla shodnout nejpozději v říjnu. Podle rakouského tisku trvá Rusko na tom, aby nový šéf OSN pocházel z východní Evropy, a je připraveno jiné kandidáty vetovat. O post se uchází například také Miroslav Lajčák, šéf slovenské diplomacie.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Bulharsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy