Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřan napsal ostrý dopis Západu. Asad není o nic lepší než Islámský stát, říká

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Palmýra – Jsem z Palmýry a mohu říct jedno – Asadův režim není o nic lepší než Islámský stát. Palmýra nebyla osvobozena, před nedávnem byla jen převedena z jednoho tyrana na druhého, píše pro britský Independent Mohamed Alkhateb.

„Mé jméno je Mohamed Alkhateb a narodil jsem se a vyrostl jsem v Palmýře. Kvůli studu na univerzitě jsem odešel do Homsu, ale když začala vznikat revoluční hnutí, věděl jsem, že je čas vrátit se do rodného města," vysvětluje autor textu.

Mohamed spolu s jeho přáteli vytvořil skupinu „Palmýrská koordinace", což v byla jakási platforma pro koordinaci a vedení mírových demonstrací volajících po svobodě. „Ale situace se rychle vymkla kontrole. Bezpečnostní síly uvnitř města nebyly schopny řídit stupňující se revoluci ani schopny odolat záplavě demonstrací. Při jejich úsilí byly zabity desítky demonstrantů," vysvětluje Syřan, jaká byla ve městě situace před čtyřmi lety.

„Po měsících protestů Asadův režim poslal obrovské vybavení – asi 50 tanků a 3 tisíce vojáků, kteří měli převzít kontrolu nad městem. Když na Palmýru zaútočila syrská arabská armáda (SAA), někteří mí přátelé i já jsme věděli, že musíme odejít. Po šesti dnech jsme však byli zajati skupinou asi 30 vojáků SAA," vzpomíná Syřan.

„Netřeba říkat, že s námi bylo špatně zacházeno, fackovali a bili nás. Pak nás odvedli k výslechu do Palmýry. To nejhorší mělo teprve přijít. Během výslechů jsme prožili všechny možné druhy násilí - snad největší ironie ze všeho je, že jsme byli obviněni z účasti na demonstracích a protestech, které vždy byly klidné. Tím ale výslech nekončil, byl jsem poslán k tomu, čemu se říká bezpečnostní odbor číslo 291 v Damašku. Tam jsem byl svědkem mnoha způsobů mučení," popisuje Mohamed.

Jakkoliv už to nečekal, po sedmi měsících ho režim pustil. „Když jsem se vrátil do Palmýry, všechno se změnilo. Nebyl jsem schopen zůstat ve městě, kde panovalo trvalé nebezpečí a kde jsem nevěděl, jestli zase nebudu režimem uvězněn. Nakonec jsem se rozhodl odejít a s pašeráky se dostal jsem se až do Turecka," popisuje svou cestu Syřan.

Poté, co se zlomeným srdce odešel z rodného města, začal na Palmýru útočit Islámský stát. Psal se květen 2015. „Věděl jsem, že to přinese další tyranii a další nespravedlnost vůči mým vlastním lidem. Jak se dalo očekávat, když město ovládla, začala skupina uplatňovat své přísné zásady. Jednoduše řečeno, pod IS je vše zakázáno. Každý, kdo porušuje jejich svévolná pravidla bude buď přísně potrestán nebo zabit," uvádí Mohamed.

Žít pod kontrolou IS prý bylo těžké, těžší to však bylo ve chvíli, když město začala bombardovat armáda Bašára Asada. „Asad tvrdí, že bomby byly určeny IS, ve skutečnosti ale většina obětí patřila mezi civilisty. Po měsících bombardování většina populace Palmýry uprchla na sever a na východ. Podle Syrské observatoře žilo ve městě méně než 100 civilistů, když bylo od IS vybojováno zpět," připomíná.

„Dokonce i teď, když byla Palmýra údajně osvobozeno vojáky Asada, je tu malá jen naděje pro ty vysídlené civilisty, kteří se chtějí vrátit do svých domovů; příliš se bojí Asadových sil a milic s ním spojených. Mnoho z nich vyjádřilo obavy, že na Asada napojené skupiny skupiny bdělosti je budou podezřívat ze spolupráce z IS, a proto je potrestají - jak tomu bylo jinde v zemi," varuje Mohamed.

„Assad tvrdí, že zahájil kampaň na ochranu Syřanů a osvobození světového dědictví UNESCO od IS, ale jeho bomby zničily stejnou část města a památek, jako bomby IS. My, lidé z Palmýry, považujeme IS i Asada za kriminálníky. Obě skupiny páchají zločiny proti lidskosti, zabíjí nevinné lidi a ničí měst a historické památky. Obě kvůli svým akcím vyhnaly stovky tisíc nevinných občanů. Obě zatýkaly, mučily a zabíjely politické aktivisty, jako jsem já," nevidí muž rozdíl mezi oficiálním režimem a teroristy.

„Palmýra nebyla osvobozena. Právě byla převedena z jednoho druhu tyranie do druhého. Naše poselství Západu a mezinárodnímu společenství je toto: nebuďte slepí k Asadovým trestným činům. Tak, jak potrestáte IS, je nutné trestat také Assadův režim. On je podstatou problémů v Sýrii - a on i IS jsou nepřátely běžného syrského lidu," dodává Mohamed Alkhateb.

Témata:  Sýrie Bašár Asad Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy