Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alarmující čísla: Dívky obětují domácnosti o 40 procent více času než chlapci

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

New York - Dětský fond OSN (UNICEF) ve své aktuální zprávě uvedl, že děvčata tráví neplacenými domácími pracemi o 40 procent více času než chlapci.

Ve světovém měřítku představuje tento rozdíl 160 milionů "extra" hodin denně, píše UNICEF. Dvě ze tří dívek vaří a uklízejí, každá druhá obstarává v domácnosti vodu a dříví na topení. Vykonávají také méně viditelné domácí práce, například se starají o mladší děti, anebo naopak o nejstarší členy rodiny.

Podle zprávy, o které informuje BBC, toto dodatečné pracovní zatížení se s věkem zvyšuje: pěti- až devítiletá děvčata stráví domácími pracemi o 30 procent více času než jejich vrstevníci, zatímco v případě čtrnáctiletých dívek jde už o 50 procent.

Úkoly jako donášení vody a dříví mohou dívky vystavit většímu nebezpečí sexuálního násilí, upozornila zpráva. "Děvčata přicházejí o významné možnosti vzdělávat se, růst či prostě si užít dětství," zlobí se Anju Malhotraová, hlavní poradkyně UNICEF pro genderové záležitosti.

Témata:  UNICEF děti

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy