Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce vetovat v OSN francouzský návrh příměří v Halabu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Sobotní hlasování Rady bezpečnosti OSN o klidu zbraní a bezletové zóně v syrském Halabu bude podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Marca Ayraulta "okamžikem pravdy". A to zejména pro Rusko.

Moskva podle něho bude mít příležitost ukázat, jestli jí v Sýrii opravdu jde o zastavení bojů či o podporu režimu Bašára Asada. Ruský zástupce při OSN dnes pohrozil, že rezoluci bude vetovat, uvedla agentura AFP.

Společný francouzsko-španělský návrh počítá s okamžitým zastavením všech vojenských letů nad územím těžce zkoušeného severosyrského města, kde jen za první dva týdny od zářijového ukončení krátkého předchozího příměří zahynulo podle místních aktivistů přes 400 lidí. Rezoluce má umožnit průjezd humanitárních konvojů s pomocí pro místní obyvatele, kteří žijí v katastrofálních podmínkách.

"Halab bude naprosto zničen do Vánoc," varoval dnes Ayrault, jehož země se snažila prosadit co nejrychlejší hlasování o rezoluci. Pro její schválení se patrně vysloví západní země, Rusko, které má jako jeden z pěti stálých členů RB právo veta, však dnes pohrozilo, že se postaví proti.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy