Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pařížská dohoda o globálním klimatu vstoupila v platnost

Klimatický summit v Paříži
Klimatický summit v Paříži
Foto: Facebook

Paříž - Dnes vstoupila v platnost nová globální dohoda o klimatu, která byla uzavřena loni v Paříži. Oteplování má být udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje dosavadní Kjótský protokol z roku 1997.

Loni v prosinci podepsali v Paříži nový klimatický plán zástupci téměř 200 zemí. K letošnímu 5. říjnu se podařilo dosáhnout cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak do 30 dní mohla vstoupit v platnost.

Mezi 92 státy, které do dneška dohodu ratifikovaly, jsou největší světoví znečišťovatelé ovzduší Čína, Spojené státy a Indie. Dohodu už schválil i Evropský parlament. V ČR bude o věci teprve hlasovat parlament a stvrdit ji musí prezident.

"Je to chvíle k oslavě. Je to ale také chvíle, kdy musíme hledět do budoucnosti s novou vůlí splnit úkol, který máme před sebou," uvedla v prohlášení Mexičanka Patricia Espinosová, generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (UNFCCC).

Právně závazný text dohody neobsahuje žádné konkrétní zmínky o trzích s emisemi oxidu uhličitého ani o možnosti postihů za emise oxidu uhličitého v letectví či lodní dopravě. Obsahuje však zmínku o "využití mezinárodně přenosných zmírňujících opatření," která by umožnila státům na bázi dobrovolnosti kompenzovat jejich vlastní emise nákupem emisních kreditů jiných států.

Nezávazná příloha dohody uvádí, že vlády rozvinutých zemí se mají do roku 2025 shodnout na výši finanční podpory určené pro potřeby a priority rozvojových zemí, přičemž minimem bude 100 miliard dolarů ročně. Rozvinuté státy by měly poskytovat finanční zdroje na pomoc rozvojovým státům. Finančně by měli pomáhat ti, kdo "jsou v pozici tak učinit".

Nové kolo klimatických jednání začne v pondělí 7. listopadu v Marrákeši v Maroku, kde zástupci jednotlivých zemí světa budou hledat způsoby naplňování dohody a zpřesňovat pravidla.

Témata:  Klimatický summit v Paříži globální oteplování ekologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.