Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát na sociálních sítích: Nekontrolovatelné nebezpečí? Odborník rázně varuje

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Odcházení tradičních mediálních kanálů vede k zaplavování informačního prostoru, což způsobuje šíření zavádějících informací, extremistického obsahu a státě-podporovaných dezinformací. Tvrdí to alespoň Nicholas A. Glavin, přednášející na americké Naval War College. Expert na nestandardní válčení a ozbrojené skupiny v komentáři pro server New York Times varuje před nebezpečím, které představují nekontrolované internetové sociální sítě.

Sociální sítě musí postupovat agresivněji

Jak jsme viděli na příkladu operací Islámského státu na sociálních sítích, v demokratizaci informačního prostoru kvetou i zločinné organizace, konstatuje expert. Odkazuje na zprávu J. M. Begera působícího ve výzkumném programu zaměřeném na extremismus na Univerzitě George Washingtona, podle něhož sice Facebook a Twitter v posledních letech mnohem agresivněji likviduje obsah umisťovaný Islámským státem, ale twitterové účty bílých nacionalistů a neonacistů se od roku 2012 rozrostly o 600 procent.   

"Provozovatelé sociálních sítí nemohou být arbitrem toho, co je pravda, ale mají smluvní uživatelské podmínky definující, co je nepřijatelné, co by mělo být odstraňováno a kteří uživatelé by měli být vymazáni," deklaruje Glavin.

Facebook tak nedávno předložil strategii dohledu nad svými uživateli, která by měla usnadnit samotným uživatelům nahlásit dezinformace, a vyvíjí varovný systém označující obsah označený třetími stranami jako lživý, připouští odborník. Přesto soudí, že společnost by měla být agresivnější v postihování ekonomického profitu, který za těmito lživými zprávami stojí.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Svou roli v dohledu nad lživými zprávami mají také vlády, poukazuje Glavin, ale dodává, že se jedná o dvousečný meč. Podle zprávy Twitteru o transparentnosti stály za téměř 80 procenty všech vládních žádostí o odstranění obsahu v období mezi červnem 2015 a červencem 2016 autoritářské země Turecko a Rusko, doplňuje expert.  

"Ačkoliv provozovatelé mohou tyto žádosti zamítnout, jde o připomínku, že vlády mohou formovat informace jak konstruktivně, tak destruktivně z politických důvodů," varuje odborník. Jako příklad uvádí turecké nahlašování prokurdských materiálů, které kontrastuje z německým tlakem na Facebook, aby zasáhl proti xenofobnímu a rasistickému obsahu a urážlivým prohlášením.  

Význam kritického myšlení

To vše znamená, že odpovědnost padá do značné míry, ne-li primárně na samotné uživatele sociálních sítí, kteří musí být obezřetní a učit se nebezpečný obsah rozpoznávat, tvrdí expert. Domnívá se, že rozsévání lživých zpráv a jejich rezonance na sociálních sítích jen odráží pomyslné magnetické pole, které závadný obsah vytváří na naši společnost.

Bez patřičných nástrojů pro vyhodnocení informací lidé riskují šíření a posilování izolovaných přesvědčení, konstatuje Glavin. Stejně jako internetové i osobní sociální sítě hrají nedílnou součást v procesu radikalizace džihádistů, mají podobný dopad na formulaci našich názorů a vnímání pravdy, připomíná odborník. Dodává, že využití sociálních sítí jako zbraně již prokázalo vážné společenské, politické a ekonomické důsledky, alespoň pokud jde o bubliny, které tvoříme na internetu.

"Islámský stát není jedinou entitou či koalicí, která využívá sociální sítě k vývoji, zaobalování a šíření výkladu, který následně používá k zacílení na jednotlivce a jejich nalákání," vysvětluje expert. Deklaruje, že mnoho státních i nestátních aktérů zneužívá internet k tomu, aby apelovali na emoce namísto rozumu.     

Nenávistný jazyk, lživé zprávy, extremistický obsah a cokoliv, co se dostane na vrchol těchto internetových "ozvěnových komor" představuje podle Glavina nepříjemnou připomínku, jak moc postoupila demokratizace informačního prostoru.

"Uživatelé musí v tomto novém paradigmatu kráčet opatrně a mít neustále na paměti, co žene obsah sociálních sítí a jak ten s námi manipuluje," píše odborník. Závěrem dodává, že kritické myšlení se stává frontovou obrannou linií při pohybu v tomto prostředí.

Témata:  internet sociální sítě extremismus Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy