Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtějí USA napadnout Sýrii? Objevilo se varování

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Tvrzení Bílého domu o tom, co páchá Rusko a Asadova vláda v syrské válce, jsou stále více spekulativní, emoční a nezaložená na jakýchkoliv reálných důkazech. Tvrdí to alespoň bezpečnostní expert Greg Copley. Prezident think tanku International Strategic Studies Association, který dříve působil jako konzultant pro mnoho vlád po celém světě, s uvedeným názorem vystoupil v rozhovoru pro server rt.com.

Obama vs. Trump

Tvrzení Washingtonu, že Rusko nese zodpovědnost za dění v Sýrii již kvůli tomu, že podporuje režim autoritářského prezidenta Bašára Asada, považuje Copley ze den ode dne směšnější. "To, čeho jsme svědky, je co nejrychlejší snaha Obamovy administrativy vytvořit casus belli pro Spojené státy, aby se přímo vojensky angažovaly v Sýrii a Jemenu, ještě než (Obama) odejde z úřadu," uvádí expert.   

Odborník poukazuje především na růst nepodložených stanovisek amerického ministerstva zahraničí, podle nichž je za veškeré problémy v Sýrii zodpovědný Asadův režim. Copley je považuje za pokusy zapojit USA do přímé konfrontace a soudí, že daný přístup se ještě vyostří, než se 20. ledna příštího roku ujme prezidentského úřadu Donald Trump.

Je to pak Trumpův přechodný tým, který podle konzultanta odolává apelům, aby umožnil Obamově administrativě a některým republikánským jestřábům, například senátoru Johnu McCainovi, zatáhnout Spojené státy do vojenského dobrodružství v Sýrii. "Trumpova administrativa se nyní snaží toto mírnit, snaží se pro to najít řešení," deklaruje Copley.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.  

Mnoha lidem je dle expertových slov stále jasnější, že tvrzení Obamovy administrativy o tom, co ruská a syrská vláda údajně páchá, se stala vysoce spekulativní, emotivní a nepodložená jediným skutečným důkazem.

"Citují Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR), která to možná myslí dobře, ale jako důvěryhodný zdroj se nevyrovná věrohodným zpravodajským informacím," pokračuje Copley. Tvrdí, že se jedná o pouhé spekulace, jelikož je známo, že všechny exilové syrské organizace, včetně SOHR, spoléhají na podezřelé informační zdroje, tudíž, pokud by byl v pozici amerického ministerstva zahraničí, by osobně takovým stanoviskům nepřiznával důvěryhodnost.   

Celá situace je dle konzultanta pobuřující. Deklaruje, že dokonce mnoho bývalých pracovníků amerického ministerstva zahraničí lamentuje nad aktuálním nedostatkem profesionálního přístupu Washingtonu.

Cíle se nemění

"Pokud se podíváte na počet obvinění vznesených vůči syrským a ruským silám v regionu, žádná z těch nemocnic by tam již nestála, pokud by byly napadeny pokaždé, když to tvrdí (americké) ministerstvo zahraničí," hřímá Copley. Doplňuje, že je třeba mít na paměti, že také v případě nasazení chemických zbraní došlo k mnoha matoucím útokům islamistických skupin, které podporuje Saudská Arábie, Turecko a Katar.   

Konzultant neváhá bez bližšího vysvětlení tvrdit, že dokonce plynový útok v Ghútě na předměstí Damašku, z něhož je Západem i vyšetřovateli OSN obviňována syrská vláda, byl ve skutečnosti explozí Saudskou Arábií vyrobeného zařízení na rozptyl sarinu. K podobným věcem nyní na syrském bojišti podle Copleyho dochází dnes znovu.     

Expert se nedomnívá, že by se v posledních měsících rétorika Washingtonu ohledně syrské války výrazněji změnila. "Myslím, že vidíme Obamův Bílý dům tlačit stále tvrději, aby se USA zapojily do války v Sýrii, na jejímž vypuknutí nese spoluvinu, především s tureckou, katarskou a saúdskou vládou, jelikož se v Sýrii snažily propagovat myšlenku arabského jara," deklaruje Copley.

Daná situace podle konzultantova názoru vedla k vypuknutí občanské války, která je nyní udržována pomocí přísunu zahraničních zbraní a bojovníků. "Obamova administrativa se v roce 2013 pokusila přimět Sýrii překročit červenou linii a učinit něco, co by vyvolalo americkou vojenskou odpověď," tvrdí Copley. Závěrem konstatuje, že tento plán nevyšel, avšak Obamova administrativa se daného cíle nikdy nevzdala.   

Témata:  Sýrie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.