Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát nechceme, ale máme strach, co bude potom, varuje Syřan

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Před třemi týdny Spojenými státy podporované Syrské demokratické síly zahájily dlouho očekávanou ofenzivu s cílem dobýt Rakku, faktickou metropoli Islámského státu (IS), připomíná Marwan Hišam v komentáři pro server CNN. V Turecku žijící syrský publicista a novinář, který až do letošního ledna přinášel přímá svědectví z uvedeného města, připomíná, že koalice kurdských a arabských milicí v čele s kurdskými Jednotkami lidové obrany postupuje pomalu, ale konstantně a obsadila již vesnice nacházející se necelých 30 kilometrů od hlavního města samozvaného chalífátu.

Polarizované obyvatelstvo

Obyvatelstvo Rakky, které žije pod brutální vládou IS přes dva roky, má jasno v tom, že chce džihádisty vyhnat z města, konstatuje novinář. Varuje ovšem, že převážně sunnitská arabská populace si není jistá, zda chce v okolí města vidět operovat Kurdy či jiné milice.

"Když jsem byl v lednu naposledy v Rakce, lidé si šeptali o možné ofenzivě zahrnující Kurdy," pokračuje Hišam. Odkazuje na postoj jednoho ze svých tamních přátel - příznačně se jednalo o muže, jehož IS uvěznil za to, že si na telefon natáčel následky jednoho z náletů - který byl nadšen z možnosti, že by taková koalice vyčistila město od islamistů.

Muž věřil, že dny IS jsou sečteny od doby, kdy kurdské síly v červenci 2015 osvobodily jeho rodiště, Serrin, vesnici poblíž Tišrínské přehrady, tvrdí publicista. "Zacházely s lidmi velmi dobře, věř mi. Šly pouze po podezřelých členech Daéše," cituje Hišam jeho slova.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Nicméně, stejně jako většina Syřanů jsou i obyvatelé Rakky polarizováni v mnoha otázkách, včetně názoru na Kurdy vedenou koalici, zdůrazňuje novinář. Jako důkaz tohoto silného rozdělení uvádí skutečnost, že koalice zabila i bratrance jeho zmíněného přítele, který pracoval jako fotograf na frontové linii pro propagandistickou Agenturu Amaq IS, přičemž Hišamův přítel nad jeho osudem nijak netruchlil, ale nakonec sám z Rakky při první příležitosti uprchl.    

Jak souběžně probíhají ofenzivy u Mosulu a Rakky a IS přichází o území, všichni se připravují na éru po osvobození, deklaruje publicista. Připomíná, že stejně jako na zbytku území IS, také v obou městech žijí převážně sunnitští Arabové, kteří jsou v koaličních silách neadekvátně málo zastoupeni a navíc jsou často viněni ze zvěrstev, která páchají džihádisté, kteří se prezentují jako sunnitští rytíři.    

Pozor na válečné zločiny

"Skutečnost, že bojovníci IS mají tendenci schovávat se mezi civilisty a používat je jako lidské štíty komplikuje rozlišování mezi bojovníky a civilisty," pokračuje Hišam. Dodává, že síly stahující se k Rakce jsou převážně kurdské, zatímco na mosulské frontě jsou většinou kurdsko-ši'ítské, což jen zvyšuje strach mezi obyvateli obou měst z možných etnických čistek a sektářské odvety po svržení IS.   

Útěky mnoha iráckých civilistů z Mosulu do Rakky, tedy upřednostnění cesty dlouhé stovky kilometrů před životem v osvobozených oblastech vlasti, jen ukazují na nedůvěru vůči osvoboditelům, konstatuje publicista. Považuje za důležité zmínit, že před nástupem IS byla Rakka domovem mnoha Kurdů, kteří zde žili pohromadě s Araby a teprve válka zničila jejich společnou komunitu.       

Odstranění IS bez nastolení životaschopné vládní alternativy tak pouze posílí napětí, varuje Hišam. Domnívá se, že obnovená nestabilita by pouze vydláždila cestu k návratu IS, jelikož skupina těží právě z násilí a chaosu.    

"Ačkoliv je mosulská ofenziva teprve v počátečních fází, začínají být hlášeny válečné zločiny," poukazuje novinář. Odkazuje na zprávu Amnesty International, podle které se iráčtí uniformovaní policisté počátkem listopadu dopouštěli mučení a nezákonného chladnokrevného zabíjení vesničanů, byť irácká federální policie popírá jakékoliv zapojení svých mužů do takových činů.     

Minulý týden zase Human Rights Watch obvinila kurdské pešmergy z ničení arabských domů u Mosulu s cílem prohlásit území za kurdský autonomní region, dodává publicista. Pro objektivitu uvádí, že kurdští oficiální představitelé taková tvrzení rázně odmítli.    

Spojené státy a další země podporující uvedenou koalici musí podle Hišama vytvořit nátlak na své bojující spojence, aby jednali zodpovědně, a zabránili tak nebezpečné eskalaci násilí, která by mohla rozvířit širší etnicko-sektářský konflikt. "Rozdmýchávání takových etnicko-sektářských svárů není představitelům a politikům v regionu cizí. Ignorovat to nic dobrého nepřinese," varuje novinář. Dodává, že pokud obyvatelé oslavují konec brutální vlády IS, měli by být ujištěni, že mohou konečně žít v míru.

Témata:  Sýrie Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy