Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 podpořily rychlou integraci balkánských států do EU. Co by se tím mělo zlepšit?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Varšava - Země visegrádské skupiny (V4) podpořily rychlý vstup států západního Balkánu do Evropské unie. Ministři zahraničí Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se dnes na tiskové konferenci ve Varšavě shodli, že integrace těchto balkánských států do EU by pomohla stabilizovat Balkán i zlepšit bezpečnost unie samotné, protože přes tuto oblast prochází jedna z hlavních migračních cest do střední Evropy. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že visegrádské země budou nadále pomáhat balkánským státům při kontrole migračních proudů.

"V4 podporuje snahu balkánských zemí o členství v Evropské unii. Evropská integrace přispívá k tomu, že se zvyšuje bezpečnost na celém kontinentu. Proto se také chceme podělit (s balkánskými státy) o své zkušenosti z transformace a ze vstupu do Evropské unie a do Severoatlantické aliance," řekl polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Podle Zaorálka se země V4 na jednání, kterého se účastnila i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, jasně přihlásily k rozšíření EU, přestože to v mnoha evropských zemích není samozřejmé. "Rozšíření souvisí s otázkou bezpečnosti a stability těchto zemí," řekl český ministr. Podle něj V4 musí podporovat balkánské země v jejich evropských ambicích. "Cítíme jako společnou povinnost a závazek, abychom pomáhali stabilizaci," řekl.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó spojil otázku přístupových rozhovorů s migrační krizí. "Nevíme, kdy bude další migrační vlna přes Balkán směrem na Evropu. Potřebujeme ochranu západního Balkánu z jihu a chceme, aby tyto země byly natolik silné, aby mohly ochránit Evropskou unii před migrační vlnou. A nejrychlejší cestou, která posílí tyto země, je jejich vstup do Evropské unie," řekl. Zaorálek připomněl, že Česko i další země V4 pomáhaly balkánským státům při řešení migrační krize už v minulém roce, kdy počty uprchlíků dosahovaly vrcholu. "I když doufám, že se situace nebude opakovat v té podobě jako loni, tak to chápeme jako přirozenou příležitost ukázat, že to myslíme vážně, když říkáme, že nám leží na srdci stabilita Balkánu," řekl.

K podpoře Balkánu se přihlásil i Szijjártó. "Ať se v budoucnu stane cokoli, budeme chránit naši hranici a budeme pomáhat i balkánským zemím, aby dokázaly chránit své hranice. Protože suverenita začíná se schopností ochránit si hranici," řekl. Podle něj není možné spoléhat na březnovou dohodu mezi EU a Ankarou o vracení migrantů do Turecka.

Mogheriniová březnovou dohodu hájila. "Dohoda s Tureckem je v této chvíli dodržována a funguje," řekla. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v uplynulých dnech vyhrožoval vypovězením dohody poté, co evropský parlament vyzval k vypovězení přístupových jednání mezi EU a Tureckem.

Témata:  Visegradská čtyřka EU Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy