reklama

Odborníci žebříček sestavili za pomocí expertů na zahraniční vztahy a zhodnotili konflikty z pohledu pravděpodobnosti vypuknutí nebo eskalace. Zahrnuli také možný vliv na národní zájmy Spojených států a následně identifikovali nejpravděpodobnější potenciální konflikty.

1) Rusko vs NATO

První místo v žebříčku zaujímá eskalace vztahů mezi Ruskem a NATO. Ať už úmyslná či nikoliv, vojenská konfrontace mezi Ruskem a členskými zeměmi NATO pramenící z asertivního chování Ruska ve východní Evropě je reálnou hrozbou.

2) KLDR

Druhá v pořadí je Severní Korea. Vážná krize v této diktátorské zemi způsobená zkouškou jaderné nebo mezikontinentální balistické rakety je stejně pravděpodobná, jako krize vyvolaná vojenskou provokací nebo vnitřní politickou nestabilitou.

3) Kyberterorismus

Spojené státy se mohou potýkat i s problémy tohoto typu, a nebylo by to poprvé. Nyní jim však údajně hrozí zničující kybernetický útok na důležitou infrastrukturu.

4) Teroristický útok

Možnost teroristického útoku se nachází až na čtvrtém místě, přesto ji nelze podceňovat. Odborníci předpokládají, že útok na území USA nebo vjiném státě spáchán zahraničními nebo domácími teroristy by se neobešel bez velkého množství obětí.

5) Afghánistán

Eskalace násilí a nestabilita v Afghánistánu je další možnou hrozbou před kterou experti varují. Ta by mohla být zapřičiněna v důsledku pokračujícího odporu Talibanu a potenciálního pádu vlády.

6) Turecko

Ani situace v Turecku není lichotivá a zintenzivnění konfrontace mezi vládou a kurdskými ozbrojenými skupinami v Turecku a sousedních zemích může mít za následek krizi, která se dotkne řady dalších států.

7) Sýrie

Konflikt v Sýrii stále není zažehnán a místo, aby se situace uklidňovala, hrozí pravý opak. Může dojít k vystupňování občanské války v důsledku zvýšení vnější podpory pro bojující strany včetně vojenské intervence cizích mocností.

"Jelikož nastupuje nová prezidentská administrativa (v USA), je důležité pomáhat politikům předvídat a odvracet potenciální krize, které by mohly nastat a ohrozit americké zájmy," uvedl k žebřížku ředitel organizace Paul B. Stares.

Odborníci dále upozorňují, že letos nebyl žádný z předvídaných scénářů považován za velmi pravděpodobný, v průběhu příštího roku je ale téměř jisté, že se s prvními čtyřmi setkáme. 

Další čtyři konflikty odborníci do žebříčku nezahrnuli, protože je nepovažují za natolik závažné, aby ohrozily fungování světa nebo rozpoutaly válku. Konkrétně se jedná o politickou nestabilitu v zemích Evropské unie vyplývající z migrační krize, štěpení Iráku způsobené sektářským násilím a Islámským státem, zvýšené napětí mezi Izraelci a Palestinci a politický rozpad Libye.