Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii dochází k destrukci lidskosti. Kdo za to může?

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Sledovat pád starověkého syrského města Aleppo je podle úvodníku serveru New York Times mučivé. Vlivný americký server v něm připomíná, že civilisté, kteří přežili týdny intenzivního ostřelování, jsou podle dostupných zpráv masakrováni vojsky Asadova režimu při pokusech o útěk z bitevní zóny, případně stříleni při prohledávání domů.

Smrt a zatčení na každém rohu

Tisíce dalších lidí jsou uvězněny bez vody, jídla či přístřeší, poukazuje New York Times. "Toto je zpráva od někoho, kdo říká sbohem a koho může kdykoliv potkat smrt či zatčení," cituje úvodník slova zdravotníka z Aleppa, která sdílel na sociální síti.

Podle OSN je katastrofa v Aleppu totálním zhroucením lidskosti, pokračuje vlivný deník. Vysvětluje, že Asadovy jednotky jsou blízko ovládnutí posledního velkého města, které vláda v Damašku nekontroluje. V roce 2011 přitom prezident Bašár Asad ignoroval požadavky poklidných protestů a rozpoutal hrozivou válku proti vlastnímu lidu, připomíná newyorský server. Dodává, že zabito bylo na 400 tisíc Syřanů a miliony dalších utekly ze svých domovů, ať již do jiných zemí v regionu či do Evropy.   

"Ale Asad by nikdy nepřežil bez podpory ruského prezidenta Vladimira Putina a do menší míry i Íránu," deklaruje New York Times. To je podle jeho stanoviska skutečnost, kterou nemůže ignorovat ani budoucí americký prezident Donald Trump, který Putina omlouvá a obklopuje se osobami sympatizujícími s Kremlem.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Během prezidentské kampaně ostatně Trump velebil Putina jako "lepšího vůdce", než je prezident USA Obama, poukazuje úvodník. Doplňuje, že nyní je na čase, aby Trump Putina přesvědčil k ukončení syrského masakru.   

Putinovy krvavé akce - bombardování civilních oblastí, ničení nemocnic, znemožnění dodávek jídla, paliva a léků civilistům - porušují jasně mezinárodní právo, deklaruje prestižní deník. Odkazuje na úterní vystoupení americké vyslankyně při OSN Samanthy Powerové, podle které Asad, Rusko a Írán hodili na civilisty v Aleppu smyčku a měli by se stydět namísto toho, aby se vychvalovali.   

Vše leží na Asadovi, Rusku a Íránu

Na začátku konfliktu, kdy tvrdá diplomacie ze strany Rady bezpečnosti OSN mohla podle prestižního serveru přimět Asada k politickému kompromisu a odvrácení války, Rusko použilo své veto a syrského vládce chránilo před kritikou a sankcemi. "V říjnu 2015, kdy to vypadalo, že Asad prohrává, Rusko vyslalo letouny a vojáky a stalo se aktivním účastníkem bojů na vládní straně proti rebelům, včetně těch vycvičených a podporovaných Spojenými státy a arabskými zeměmi," kritizuje úvodník.

Důležitým nástrojem Asadova režimu se stal také Hizballáh, podporovaný íránskými zbraněmi a penězi, který do Sýrie vyslal údajně nejméně 5000 bojovníků, pokračuje vlivný deník. Deklaruje, že právě tento chaos umožnil Islámskému státu zřídit si velitelství v Sýrii a stát se největší teroristickou hrozbou.  

Poté, co v roce 2011 vyzval Asada k odstoupení, Obama zatím nedokázal zařídit, aby se tak stalo, a zřejmě to ani nebylo v jeho silách, alespoň za cenu přijatelnou pro Američany a Kongres, který odmítl posvětit nasazení vojenské síly proti syrskému režimu, shrnuje úvodník. Dodává, že Obama váhal nařídit přímý vojenský zásah, při podpoře rebelů byl zdrženlivý a nedařilo se mu zformovat je v efektivní bojovou sílu.     

Obama spolupracoval s Ruskem na odsunu většiny Asadových chemických zbraní ze Sýrie, ale jeho další pokusy o kooperaci - především nalezení politického řešení, které by ukončilo občanskou válku a umožnilo sjednotit úsilí v boji s Islámským státem - selhaly, shrnuje New York Times. Domnívá se, že Putin využíval diplomacii nad vší pochybnost jako pouhou kouřovou clonu, která měla umožnit Asadovo vojenské vítězství.  

V úterý pak Rusko a Turecko porušily dohodu o příměří, která měla umožnit tisícům civilistů a bojovníků opustit Aleppo, připomíná vlivný deník. Dodává, že ve středu pak Asadovy síly pokračovaly v bombardování zbytků lidí, kteří ještě ve městě zůstali. "Kdy to skončí. To je pouze na Asadovi, Putinovi a Íránu," uzavírá newyorský

Témata:  Aleppo Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy