Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec džihádistů? Proti IS se postavil další mocný nepřítel

Humvee Saudi Arabian Army
Humvee Saudi Arabian Army
Foto: army.mil

Rijád - Nejen spojenecká koalice a Rusko jsou odhodlány zničit radikální hnutí Islámský stát. Nově se do boje proti extremistům pustí také Saúdská Arábie, který chce do Sýrie vyslat pozemní armádu.

"Saúdská Arábie a další státy Perského zálivu deklarovaly, že jsme připraveni pomoci USA speciálními jednotkami. Vojáky jsou ochotny poskytnout i některé země islámské koalice proti terorismu a extremismu," řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádila Džubajrá v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung.

Americký prezident Donald Trump nedávno pověřil ministra obrany Jamese Mattise, aby do 30 dnů předložil nový plán boje proti IS. Šéf saúdskoarabské diplomacie v této souvislosti upřesnil, že Rijád je v kontaktu s USA. 

Nepřímo přitom naznačil, že osvobozená území v Sýrii by mohla být předána pod kontrolu povstalcům bojujícím proti režimu prezidenta Bašára Asada. "Základní myšlenka je osvobodit tato území od IS, ale zároveň zajistit, aby nepřipadlo Hizballáhu, Íránu nebo (syrskému) režimu," řekl Džubajrá.

Americké ministerstvo obrany připravuje plán, podle kterého by do Sýrie nasadilo mohutnou pozemní armádu. Pokud návrh schválí prezident Donald Trump, mohla by se chystaná akce uskutečnit v brzké době. Uvedl to server CNN.

"Je možné, že se pozemní síly zapojí do boje v Sýrii," řekl CNN nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany. Podle resortu se zřejmě jedná o nejlepší možnost, jak zničit islámské radikály, kteří jsou hrozbou pro celý Blízký východ, potažmo i Evropu.

V současnosti operují v Sýrii pouze pouze malé skupiny příslušníků speciálních sil americké armády. Pokud ale nový plán projde, v řádu několika týdnů by do země zamířila početná armáda vojáků a těžké techniky, která by měla hned několik úkolů.

Jedním z úkolů, které by vojáci v Sýrii měli, je ujistit Turecko, že úspěchy Kurdů v severní části země nepředstavují hrozbu pro jeho zájmy. CNN ale upozorňuje, že nasazení velkého počtu vojáků v Sýrii by vyžadovalo přísnější bezpečnostní opatření. Jednotky by navíc nemusely být vysazeny přímo v zemi, ale dostat se do Sýrie přes Kuvajt.

Občanská válka v Sýrii trvá už skoro šest let a vyžádala si přes 300.000 obětí. Syrská vláda, kterou podporuje Rusko, Írán a libanonský Hizballáh, v ní stojí proti četným ozbrojeným skupinám, včetně radikálů z IS. Některé povstalce podporují Spojené státy, na jejichž straně bojují i syrské kurdské milice. Ty ale neuznává Turecko.

Témata:  Islámský stát Saúdská Arábie Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy