Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Geert Wilders a jeho strana o víkendu obnoví předvolební kampaň

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Amsterodam - O víkendu svou předvolební kampaň v ulicích obnoví nizozemská krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) předsedy Geerta Wilderse. S odvoláním na prohlášení strany o tom dnes informovala agentura Reuters.

PVV zrušila všechny veřejné akce minulý čtvrtek, když nizozemská tajná služba kvůli údajnému vynášení informací postavila mimo službu svého příslušníka, který byl členem Wildersovy ochranky. „Voliči nás chtějí vidět," uvedla PVV. "Bezpečnostní riziko snížíme na minimum," píše se v prohlášení.

Wilders, který je pod stálou policejní ochranou od vraždy kritika islámu Thea van Gogha v roce 2006, minulý čtvrtek dočasně zrušil všechny předvolební akce. Reagoval tím na oznámení nizozemské tajné služby, že postavila mimo službu svého příslušníka, jenž byl součásti týmu, který se staral o Wildersovu bezpečnost.

Člen ochranky měl poskytovat utajené bezpečnostní informace kriminální organizaci. Podle nizozemského tisku šlo o „marockou zločineckou skupinu". O povaze uniklých dat rozvědka neinformovala. Marockého původu je údajně i suspendovaný člen tajné služby. List De Volkskrant o něm píše jako o Farisovi K.

Geert Wilders opakovaně kritizuje kriminalitu „marocké spodiny". Loni v prosinci shledal nizozemský soud Wilderse vinným z diskriminace a urážky Maročanů.

Protiimigrační a protiislámská PVV je spolu s Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho favoritem parlamentních voleb, které se v Nizozemsku budou konat 15. března. PVV má šanci stát se po volbách nejsilnější stranou v nizozemském parlamentu. Naděje, že se Wildersovi podaří sestavit vládu, je ale podle analytiků mizivá.

Témata:  Geert Wilders Nizozemí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy