reklama

V Evropské unii dnes začnou fungovat nové přeshraniční sítě na léčení vzácných onemocnění. Ty mají za cíl propojit stovky lékařských týmů v celé Unii. Uvedla to Evropská komise (EK).

Pacienti z unijních států se vzácnými onemocněními by měli mít od března větší šanci na kvalitní léčbu, a to díky projektu 24 Evropských referenčních sítí (ERN), které jsou zaměřeny na jednotlivé skupiny onemocnění, například nemoci kostí, poruchy imunity, nebo pediatrické diagnózy.

Podle plánu Evropské unie propojí sítě 900 lékařských týmů z 26 členských států EU. Cílem je podle Komise vytvořit kontakt mezi odborníky, aby se mohli podělit o zkušenosti s ojedinělými nemocemi, které vyžadují vysoce specializovanou léčbu.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis uvedl, že byl jako lékař často svědkem tragických příběhů pacientů se vzácnými nebo složitými chorobami, kterým často chyběla diagnóza a potřebná léčba. Tyto sítě podle něj propojí znalosti a zkušenosti na úrovni EU, které jsou v současnosti obsaženy v členských státech. 

Statistiky Evropské unie ukazují, že vzácnými chorobami trpí méně než 0,05 procenta obyvatel, jednou z šesti až osmi tisíc vzácných nemocí trpí přibližně 30 milionů obyvatel EU.

Vzácná onemocnění mohou podle lékařů způsobovat řadu zdravotních komplikací, které díky mnohdy nepřesné léčbě znesnadňují pacientům život. Nastat mohou nejen chronické zdravotní problémy, ale i ohrožení života.