reklama

Případný úspěch strany jasně zaměřené proti EU by byl po loňském britském rozhodnutí odejít z evropského bloku - a do jisté míry také po vítězství amerického prezidenta Donalda Trumpa - povzbuzením pro evropské politiky, kteří cílí na voliče odmítající "Brusel" a muslimy.

Volební systém je v Nizozemsku nastavený tak, že k jednomu křeslu stačí zisk 0,67 procenta hlasů. "Dá se čekat, že Rutteho liberálové budou schopni koalici dojednat snadněji," míní politolog Bernard Steunenberg z Rotterdamu. Wildersova strana, které předvolební průzkumy minulý týden předpovídaly 22 či 23 křesel, si podle něj uzavřela dveře k jednáním svými kategorickými postoji k otázkám islámu, migrace či Evropské unie.

VVD premiéra Rutteho je tak nyní s 24 či až 26 křesly v průzkumech na prvním místě v těsném finiši předvolebního závodu nejen s Wildersovou PVV, ale také s křesťanskými demokraty (CDA) a Zelenou levicí (GL). Celkem by se novými nizozemskými poslanci mohli stát zástupci třeba až 14 uskupení nejrůznějšího druhu. Kandiduje například strana bojující za práva zvířat, či čistě muslimská strana, která vznikla ve snaze nabídnout protiváhu Wildersově protimuslimské rétorice.

Hlasy pak budou sčítány ručně. Návrat k tradičnímu a pomalému způsobu je podle nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka snahou vyvrátit nejrůznější podezření z manipulací s výsledky v době množících se zpráv o hackerských útocích.

V Nizozemsku se bude hlasovat v atmosféře rozvířené diplomatickou roztržkou s Tureckem. Nizozemské úřady o víkendu zakázaly vstup do země tureckému ministrovi zahraničí a vyhostily jeho vládní kolegyni.