Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vzdaluje vstupu do EU, tvrdí šéf německé diplomacie

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel se domnívá, že Turecko nikdy nebylo členství v Evropské unii tak vzdálené jako nyní. V rozhovoru pro týdeník Spiegel hovořil také o brexitu, který by měl oficiálně začít koncem března..

Gabriel prý měl vždy pochybnosti, zda se má Turecko stát členem či ne, ale byl s tímto míněním ve své sociální demokracii (SPD), která byla většinově pro, v menšině.

Nelíbila se mu ale ani myšlenka kancléřky Angely Merkelové, která hovořila o "privilegovaném partnerství", protože mu připadalo, že by Turci byli Evropany druhé kategorie.

Poté co prezident Erdogan označil dnešní Němce a Nizozemce za fašisty a byl uvězněn německo-turecký novinář, se vztahy mezi Tureckem a ostatními evropskými zeměmi prudce zhoršily. "Dnes je Turecko členství v Evropské unii vzdálenější než kdykoli předtím," řekl Gabriel.

Na turecké provokace Německo ale nebude reagovat, protože to by Erdoganovi jen poskytlo strašáka pro jeho volební kampaň, dodal.

K brexitu Gabriel uvedl, že bude záhodno udržet si s Británií "zvláštní vztah," až opustí EU. Pro EU to bude podle něj důležitý a poučný proces, možná dlouhodobě poslouží i jako model pro vztahy s jinými zeměmi mimo unii.

Témata:  Sigmar Gabriel Turecko EU Německo Brexit

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy