Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neignorujte skotské požadavky, varuje Surgeonová. Jinak to špatně dopadne

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburgh - Skotská první ministryně Nicola Surgeonová se opět nevybíravě pustila do politiky Londýna. Britská premiérka Theresa Mayová by se podle ní neměla protivit vůli Skotů, pokud dá jejich parlament svolení k uspořádání nového referenda o nezávislosti. Zatímco většina Britů se v referendu vyslovila pro brexit, Skotové naopak vyjádřili přání zůstat v EU.

"Budoucnost Skotska bude v rukou Skotů," prohlásila v sobotu vůdkyně skotských nacionalistů na konferenci své Skotské národní strany (SNP). Mayová podle ní odmítáním požadavků na vypsání referenda riskuje "nevratné rozbití ústavní struktury" Británie.

Sturgeonová chce příští týden požádat skotský parlament o svolení, aby mohla vyhlásit již druhý plebiscit o nezávislosti své země.

O vypsání referenda se skotská první ministryně chce rozhodnout podle toho, jaké podmínky odchodu Británie z EU Londýn vyjedná. Pokud půjde o "tvrdý brexit" zahrnující omezení volného pohybu osob a zboží, Skotové patrně půjdou k urnám.

Plebiscit chce uspořádat na konci roku 2018, případně začátkem roku 2019, ještě před definitivním odchodem Británie z EU.

Sturgeonová také prohlásila, že pokud bude Mayová přistupovat k jednání s dalšími zeměmi EU stejně "přezíravě a nepružně" jako k požadavkům Skotska, vyjednávání o podmínkách odchodu nedopadne dobře.

Konečné rozhodnutí o skotském referendu přísluší parlamentu v Londýně, v němž má Mayová většinu. Podle některých expertů si ale britská premiérka nejspíš nebude moci dovolit případnou oficiální žádost Skotska odmítnout. Hrozila by totiž ústavní krize a posílení separatistických tendencí ve Skotsku.

Témata:  Nicola Sturgeonová skotské referendum Velká Británie Skotsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy