Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová nabídla v dopise EU spolupráci

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel/Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová v dopise ohlašujícím brexit vyzvala Brusel ke spolupráci a zdůraznila, že spořádaný duch jednání je v nejlepším zájmu všech zúčastněných. V prohlášení Evropské rady stojí, že ostatní členské země EU britského rozhodnutí litují

"Měli bychom spolu jednat konstruktivně, s respektem a v duchu upřímné spolupráce," napsala Mayová.

V dopise také uvedla, že připravuje několik zákonů, které se vybraným problematickým bodům odchodu z EU budou věnovat a které se budou týkat zachování kontinuity a jistoty pro obchodování. Pokud bude Británie nucena opustit evropský blok bez příslušné dohody s unií, chce Londýn obchodovat podle podmínek Světové obchodní organizace (WTO). Zároveň Mayová poznamenala, že nevyjednání takové dohody bude znamenat oslabení spolupráce v boji proti kriminalitě a terorismu.

Dokument Mayové dále uvádí, že Londýn by chtěl s technickými rozhovory o podrobnostech strategie začít co nejdříve a že je třeba upřednostnit ve vyjednávání ty největší výzvy.

Mayová v dopise konstatovala, že respektuje postoj EU ke čtyřem svobodám jejího volného trhu, tedy volnému pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, takže Británie si nemůže vybrat jen to nejlepší. Dodala, že je také jasné, že britské společnosti se budou muset vyrovnat s pravidly institucí, ve kterých Británie již nebude zastoupena.

"Co ještě dodat? Už teď nám chybíte," ukončil dnes předseda Evropaké rady Donald Tusk své stručné vystoupení před novináři. Nemá podle něj smysl předstírat, že dnešek je v Bruselu či v Londýně šťastný den.

Tuskovi okolo 13:30 dopis své premiérky předal britský velvyslanec při EU Tim Barrow v nové budově Evropské rady. "Tak tady to je, šest stránek," ukázal na začátku svého vystoupení Tusk dopis novinářům.

Připomněl, že většina Evropanů, včetně skoro poloviny Britů si přála, aby Británie z unie neodcházela. Tusk ale také zdůraznil, že očekávaný brexit ostatních 27 zemí EU udělal rozhodnějšími a jednotnějšími. "Tím jsem si zcela jist - zvlášť po prohlášení z Říma - a dnes mohu říct, že jednotní a rozhodní budeme také v budoucnu, při nadcházejících těžkých jednáních," upozornil.

V prohlášení Evropské rady, které bylo zveřejněno souběžně s Tuskovým vystoupením, se uvádí, že ostatní členské země EU britského rozhodnutí litují, ale na celý proces jsou připraveny. Soustředit se v první řadě chtějí na klíčové věci související se "spořádaným odchodem" Británie. Zde se tak pohled EU může dostat do rozporu s britskou představou souběžného vyjednávání také o nové podobě vzájemných vztahů.

Témata:  Brexit Donald Tusk EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy